Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Αφήστε στον Γιώργο το τιμόνι...








Άννα Παναγιωταρέα
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 29/12/2011


Χαρές που θα κάνει ο Γ. Μπαμπινιώτης. Στο νέο λεξικό που θα κυκλοφορήσει θα πρέπει να περιλάβει και την εξέλιξη στο νόημα των λέξεων που χρησιμοποιούν τελευταία στο ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα: Να εγγυηθεί ο Γ. Παπανδρέου τη διαδικασία της εκλογής… Τι εννοούν; Να τα μαζέψει να φύγει, αλλά επειδή δεν τολμούν να του το πούνε κατάμουτρα, το λένε διά περιφράσεως: «Να εγγυηθεί…». Δηλαδή, αφού δεν θα είναι υποψήφιος, αφού διετέλεσε πρωθυπουργός -τρομάρα μας!- μπορεί να επιβλέψει τη διαδικασία της νέας εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ να είναι σωστή και να μη γίνουν «λοβιτούρες».

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ο Γιώργος; Το σενάριο είναι απλό και έχει δοκιμαστεί κατ’ επανάληψη. Θα τους κάνει τεστ κόπωσης με τα «ήξεις και αφήξεις» όλον τον Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο πληροφορούμαι έχει προσδιορίσει κάποια ταξίδια στο εξωτερικό, οπότε θα είναι απασχολημένος. Επομένως θα τους σύρει μέχρι τις εκλογές, που μπορεί να προσδιοριστούν ως τα μέσα Μάρτη, και τότε δεν θα υπάρχει χρόνος για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Εδώ που τα λέμε δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι φερόμενοι ως υποψήφιοι διάδοχοι θέλουν να ανοίξουν οι «διαδικασίες», να τον βάλουν και «εγγυητή», να τον πιέσουν να ξεκινήσει ο «διάλογος» της επόμενης μέρας χωρίς αυτόν, τη στιγμή που είναι ηλίου φαεινότερον ότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει πλησίστιο προς συντριβή, οψέποτε κι αν προκηρυχτούν οι εκλογές. Είναι ζήτημα, ισχυρίζονται οι αναλυτές, αν καβαντζάρει διψήφιο με τις καθημερινές προστριβές στο εσωτερικό του και τη «θολούρα και τη σύγχυση» που αναδύονται από την Ιπποκράτους, όπου άλλα λένε το πρωί, άλλα το μεσημέρι και το βράδυ επιστρέφουν στα πρωινά, άνετοι.

Ποιος όμως εχέφρων πολίτης, μετά τη διετή εμπειρία διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, θα χαλαλίσει την ψήφο του και θα πάει να ψηφίσει ένα «σκορποχώρι», με τα «ιπτάμενα στιλέτα» να διασταυρώνονται στους κομματικούς διαδρόμους;

Ας αφήσουν, λοιπόν, τον Γιώργο να υποστεί την τυπική ήττα, μετά την ουσιαστική της απομάκρυνσής του από την εξουσία ως… πρωθυπουργός παραιτηθείς. Είναι η μόνη τους ελπίδα μήπως και αντιληφθεί εκ του εκλογικού αποτελέσματος ότι ο λαός δεν θέλει να τον βλέπει ούτε ζωγραφιστό.

Οτι «χόρτασε» από τα ψέματα, από τις γκάφες του, από την άγνοια κινδύνου που έχει, από την ανικανότητά του να πολιτεύεται. Οχι πως και τότε θα φύγει εύκολα αλλά πάντως ευκολότερα από σήμερα, που είναι καρφωμένος στο θρονί του πατέρα του και απειλεί να το πάρει σπίτι του μαζί με τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, καθότι αυτή είναι η κληρονομιά του.

ΑΛΛΩΣΤΕ ο άνθρωπος δεν διακρίθηκε ποτέ για τη γενναιότητα των αποφάσεών του, για τα πολιτικά αντανακλαστικά του, για την ευστροφία του σε δύσκολες περιστάσεις. Πέρασε τόσα χρόνια στην εξουσία αβρόχοις ποσί χάριν της πολιτικής ψυχοπαθολογίας των Ελλήνων που ψήφιζαν Γιώργο, νομίζοντας ότι είναι ο… Ανδρέας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: