Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Συνεχής επιδείνωση






Γιάννης Παντελάκης
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 10/12/2010


Περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες δυσκολεύονται να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους ή, για να το πούμε διαφορετικά, το 56,6% υπολογίζεται ότι είναι το ποσοστό εκείνων που αντιμετωπίζουν μερική ή μεγάλη δυσκολία για τα βγάλουν πέρα με το εισόδημά τους.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Στατιστικής Αρχής, η οποία μας πληροφορεί ακόμη ότι 845.000 νοικοκυριά, δηλαδή το 19,7% του πληθυσμού της χώρας, βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της φτώχειας.

Η δραματική αυτή κατάσταση διαμορφώνεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η χώρα μας κατέχει την πρωτιά στην ευρωζώνη σε ετήσιες αυξήσεις των τιμών πολλών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (χθεσινά στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών). Και όχι μόνο αυτό, μόλις χθες ανακοινώθηκε από τη Στατιστική Αρχή ότι το (επίσημο) ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο έφτασε στο 12,6% έναντι 12,2% τον Αύγουστο και 9,1% τον περσινό Σεπτέμβριο.

Ολα αυτά συμβαίνουν πριν καν προωθηθούν και ψηφιστούν από τη Βουλή δύο νομοσχέδια που θα επιδεινώσουν δραματικά τους προαναφερόμενους δείκτες. Αυτό που προβλέπει την οριζόντια περικοπή των αμοιβών όσων εργάζονται σε ΔΕΚΟ και εκείνο που, ισχυροποιώντας τις επιχειρησιακές συμβάσεις, θα μειώσει επίσης με δραματικό τρόπο τις απολαβές εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Σίγουρα σε λίγους μόλις μήνες, η κατάσταση στη χώρα μας θα είναι ριζικά διαφορετική απ' ό,τι τώρα.

Όλοι καταλαβαίνουμε προς ποια κατεύθυνση...


Δεν υπάρχουν σχόλια: