Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ο κίνδυνος του πλαφόν






Λώρη Κέζα
Αρθρογράφος
Άρθρο της στην ιστοσελίδα "Βήμα on line" - 9/12/2010


Και τι δεν έχει ακουστεί για τις αμοιβές στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και στους Δημόσιους Οργανισμούς. Μάθαμε για το επίδομα πλυσίματος χεριών, μάθαμε για υπερωρίες 30 ωρών το 24ωρο, μάθαμε για ανειδίκευτο προσωπικό με αστρονομικές απολαβές. Ετσι γίνεται όταν εκείνοι που μοιράζουν τα επιδόματα είναι εκείνοι που τα εισπράττουν κιόλας. Στις επιχειρήσεις του Δημοσίου πολλοί έπαιρναν παραπανίσιο κομμάτι από την πίτα και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα: όταν η πίτα τελείωνε, το κράτος φρόντιζε να τροφοδοτήσει ξανά και ξανά και ξανά τις τρελές ορέξεις εκείνων που έτρωγαν με πέντε κουτάλια. Ερχεται λοιπόν τώρα η κυβέρνηση και λέει ότι τα χαριστικά θα κοπούν. Θα παίρνουν όλοι τον μισθό τους και τέρμα τα χαλαλισμένα εξτραδάκια. Οπως έλεγαν στο Μαξίμου «δεν γίνεται άλλοι να παίρνουν 10.000 ευρώ και άλλοι 1.000 και να κάνουν αντίστοιχη δουλειά».

Aπλοί υπάλληλοι των εταιρειών του Δημοσίου έχουν μισθό τριπλάσιο ή πενταπλάσιο από τον μισθό συναδέλφων τους με το ίδιο ωράριο, με τα ίδια καθήκοντα, με τα ίδια προσόντα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Οι ΔΕΚΟ έχουν ένα παράξενο καθεστώς ημιανεξαρτησίας από το κράτος. Αποφασίζουν για τα πάντα από μόνες τους και ταυτόχρονα υπάγονται σε κάποιο υπουργείο (τα τρένα στο Μεταφορών, η τηλεόραση στο Πολιτισμού κ.ο.κ.). Επιπλέον διαθέτουν ειδικό γραμματέα, που τους εποπτεύει όλους μαζί. Ενας ειδικός γραμματέας, επί της παρούσης ο κ. Γιώργος Κυριακός, τους έχει όλους σε ένα χαλαρό καθεστώς επιτήρησης. Ολοι το ξέρουν ότι με επί μέρους αποφάσεις δεν θα αλλάξει το καθεστώς: οι επιτήδειοι θα βρουν τη ρωγμή ώστε να αποσπούν με απίθανους τρόπους το ημιδημόσιο χρήμα.

Σύμφωνα με το παράδοξο καθεστώς των 53 ΔΕΚΟ, ουδείς μπορούσε να παρέμβει στα μισθολογικά τους, ούτε καν το υπουργείο Οικονομικών που έπρεπε κάθε χρόνο να εξασφαλίσει τις μισθολογικές δαπάνες, που όλο ανέβαιναν. Ο νόμος που τώρα ετοιμάζεται πιθανότατα θα καθορίσει τις ανώτατες ετήσιες αποδοχές στις 50.000 ευρώ. Εξαιρουμένων εκείνων που θίγονται, οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν με ανακούφιση αυτή τη ρύθμιση- μια ρύθμιση που προκύπτει από το μνημόνιο. Υπάρχει όμως μια παράμετρος που θα μπορούσε να αναδειχτεί από τον ειδικό γραμματέα κ. Κυριακό και αυτό αφορά τον ειδικό χειρισμό των στελεχών σε κάθε εταιρεία.

Ανάμεσα στους υψηλά αμειβόμενους των ΔΕΚΟ συμπεριλαμβάνονται στελέχη που δικαίως εισπράττουν την ειδική αξία της εμπειρίας τους, της ευφυΐας, των μεταπτυχιακών τίτλων τους. Οσο παράλογο είναι να πληρώνεται με 4.000 ευρώ τον μήνα μια τηλεφωνήτρια ή ένας οδηγός, άλλο τόσο παράλογο είναι να συμπιέζονται προς τα κάτω οι απολαβές στελεχών που είναι αναγκαία για την ευέλικτη λειτουργία των εταιρειών του Δημοσίου. Είναι πολύ βολική η μισθολογική ισοπέδωση σε μια περίοδο γενικευμένης καχυποψίας. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι οι χρυσοκάνθαροι μάνατζερ, νομικοί, πληροφορικάριοι, οικονομολόγοι, έχουν τη χρησιμότητά τους. Τι να κάνουμε: δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι ίδιοι, κάποιοι έχουν ιδιαίτερα χαρίσματα και ειδικές γνώσεις. Είναι προφανές ότι τα ταλαντούχα στελέχη που απασχολούνται στις ΔΕΚΟ θα στραφούν στον ιδιωτικό τομέα αν τους κατεβάσουν στις 4.000 τον μήνα. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος: να συμπιεστούν οι αποδοχές, να αποψιλωθούν τα στελέχη και οι ΔΕΚΟ να γίνουν πολύ ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: