Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ευχές ...







Άννα Παναγιωταρέα
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 16/83/2010


«
Καλή δύναμη» μας ευχήθηκε ο πρωθυπουργός από την Πάρο. Πράγματι, ο Πολίτης χρειάζεται «δύναμη» για να καταλάβει πώς, από Σεπτέμβρη του 2009 σε Αύγουστο του 2010, η Ελλάδα έγινε «ψωροκώσταινα» και η πλειοψηφία των Πολιτών της πένητες. Πώς να ξεχάσει ο Πολίτης ότι τον προεκλογικό Σεπτέμβριο ο Γ. Παπανδρέου από την τηλεόραση της ΝΕΤ -βγάζοντας «νοκ άουτ» τον Καραμανλή που μιλούσε για χειρότερες μέρες- μας καθησύχασε λέγοντας «λεφτά υπάρχουν», υποσχόμενος την ανασύσταση του κοινωνικού κράτους.

ΣΤΑ ΤΕΛΗ του μετεκλογικού Οκτώβρη πάλι μας καθησύχασε ότι μπορεί να «υπάρχουν προβλήματα αλλά η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για να τα αντιμετωπίσει». Και τον Ιανουάριο δήλωνε ότι «η Ελλάδα δεν θα προσφύγει σε κανένα ΔΝΤ».

Πώς φτάσαμε, λοιπόν, τώρα να μαθαίνουμε τα του μέλλοντός μας από την τρόικα, που εκπροσωπεί τους δανειστές μας; Είναι ηλίου φαεινότερο πως η υπογραφή του μνημονίου και οι υποχρεώσεις οι οποίες αναλήφθηκαν αναγκάζουν την κυβέρνηση να φέρεται ως απαιτητικός διαχειριστής. Κρυμμένη πίσω από το ΔΝΤ, παίρνει αποφάσεις που καμία κυβέρνηση δεν θα τολμούσε όχι να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση αλλά ούτε σε δημόσια διαβούλευση.

Ο Πολίτης, ζαλισμένος από την αφαίμαξη που του γίνεται, φοβισμένος ότι ίσως έπονται οι χειρότερες μέρες του χειμώνα, για την ώρα υπομένει σιωπηλά και δείχνει εγκαρτέρηση. Γι’ αυτό πιστεύω ότι την ευχή για «δύναμη» τη χρειάζεται πρωτίστως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ώστε να μείνει στην Ελλάδα και να αντιμετωπίσει τη νέα χρονιά «στα ίσια», χωρίς υπεκφυγές.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι στη ΔΕΘ προτίθεται να κάνει απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Θα ήταν καλύτερα αν ανακοίνωνε και το σχεδιασμό για τη χρονιά που έρχεται. Γιατί η Ελλάδα μοιάζει με καράβι που ο καπετάνιος του περί πολλά τυρβάζει, ενώ «ενός εστί χρεία»! Τα ταξίδια του υπουργού των Εξωτερικών απέδωσαν τους καρπούς που είχαν να αποδώσουν. Οι ατέρμονες συζητήσεις, οι πολύωρες συσκέψεις, οι πολυπρόσωπες επιτροπές, οι προσληφθέντες πρωθυπουργικοί σύμβουλοι αποδίδουν τα αναμενόμενα.

ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ήρθε η ώρα ο υπουργός επί των Εξωτερικών να γίνει ο πρωθυπουργός που διευθύνει και ελέγχει την κυβέρνησή του. Ούτε από το τηλέφωνο λύνονται προβλήματα που χρονίζουν και έχουν σχέση με την ανάκαμψη. Ούτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κυβερνάται μια χώρα. Το «ο λαός στην εξουσία» που αντικαταστάθηκε από το μοδάτο «ο blogger στην εξουσία» δεν λύνει τα προβλήματα. Αν όμως έμενε ο πρωθυπουργός στην Ελλάδα, ίσως...

Δεν υπάρχουν σχόλια: