Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Η Ευρώπη θα πρέπει να ελπίζει στην αποτυχία Ομπάμα





Jeff Durstewitz
Συγγραφέας
Άρθρο του στην
WALL STREET JOURNAL EUROPE
και την εφημερίδα "Ναυτεμπορική" - 13/7/2009


Είναι προφανές πια ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θέλει να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε κάτι που να μοιάζει πιο πολύ με τη Γερμανία ή το Βέλγιο, μια «σοσιαλδημοκρατία» όπου η ανακατανομή πλούτου αποτελεί κύριο μέλημα της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η Ευρώπη ανταπέδωσε την προφανή αγάπη του προέδρου μας για το σύστημά της, αντιμετωπίζοντάς τον σαν ένα μεσσία. Όμως αυτή η κοινή αγάπη είναι αυτοκαταστροφική. Κι αυτό γιατί ο κ. Ομπάμα θα καταδικάσει το μικρής ανάπτυξης και χαλαρής άμυνας ευρωπαϊκό μοντέλο, στην προσπάθειά του να το προσαρμόσει στα αμερικανικά δεδομένα.

Από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πριν από σχεδόν 65 χρόνια δηλαδή, η Ευρώπη έβρισκε καταφύγιο στην οικονομία των ΗΠΑ και στην αμυντική της ομπρέλα.

Παρέχοντας στα ευρωπαϊκά προϊόντα μια τεράστια αγορά, ταυτόχρονα απαλλάξαμε σημαντικά τις ευρωπαϊκές δυνάμεις από το βάρος της αυτοάμυνάς τους. Είναι αλήθεια ότι η Γαλλία έχει ένα αεροπλανοφόρο και μια αξιόλογη πυρηνική δύναμη, όμως δεν είναι ικανή πια να αποτελέσει υπολογίσιμη διεθνή δύναμη. Η Γερμανία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει έναν υποτυπώδη στόλο και μια μετριοπαθή πολεμική αεροπορία. Ακόμα και το Βασιλικό Ναυτικό αποτελεί πλέον σκιά του εαυτού του. «Οι ΗΠΑ αύξησαν πέρυσι τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 44% περισσότερο από ό,τι όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μαζί», έγραψε πρόσφατα στο Aviation Week ο Ρόμπερτ Γουόλ.

Αναλαμβάνοντας, λοιπόν, την άμυνα της Ευρώπης, οι ΗΠΑ της επέτρεψαν να έχει την πολυτέλεια ενός πανάκριβου και μη βιώσιμου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Η ειρωνεία είναι ότι αν η αμερικανική οικονομία εξασθενήσει εξαιτίας των αυξημένων διαρθρωτικών κανόνων, τους υψηλότερους φόρους και το χρέος, που απαιτούνται για να στηρίξουν την ακριβή κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης, αυτό τελικά θα βλάψει την Ευρώπη.

Η αγορά που απορροφά τις εξαγωγές της Ευρώπης θα συρρικνωθεί και οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να υπερασπιστούν την Ευρώπη το ίδιο αποτελεσματικά. Επίσης η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν δημογραφικό κατακλυσμό στο μέλλον, εξαιτίας των περιορισμένων γεννήσεων. Τέλος, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το υπάρχον σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, το ίδιο δηλαδή σύστημα που η αμερικανική Αριστερά λατρεύει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: