Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Τιτανικός






Σεραφείμ Κοτρώτσος

Δημοσιογράφος - Άρθρο του στον "Ελεύθερο Τύπο" - 7/3/2009


Τις τελευταίες ημέρες νιώθω πως οι πολιτικοί είναι σαν επιβάτες του «Τιτανικού» που βλέπουν το παγόβουνο να… έρχεται αλλά –πεπεισμένοι πως το πλοίο είναι αβύθιστο– εκείνοι συζητούν για το χρώμα που έχουν οι σωσίβιες λέμβοι.

«Κίτρινο; Α πα πα, δεν θα ανέβω».

Κάπως έτσι είναι και όσα συζητώνται αυτές τις ημέρες μεταξύ πολιτικών σε τηλεοπτικά πάνελ και αλλού.

«Ο Αλογοσκούφης μάς έλεγε πέρυσι το καλοκαίρι πως η οικονομία δεν είχε πρόβλημα. Έπρεπε να το είχε προβλέψει», λένε οι του ΠΑΣΟΚ.

«Παραλάβαμε τεράστιο δημόσιο χρέος το 2004», απαντούν οι της Ν.Δ. «Ναι, αλλά το ανεβάσατε κατά 80 δισ.», ανταπαντούν οι «πράσινοι».

Πρόκειται περί συζήτησης που θα μπορούσε κάλλιστα να εξελίσσεται στο Βλαδιβοστόκ ή τη λίμνη Τιτικάκα.

Στην Ελλάδα, όμως, θα έπρεπε να είναι αλλιώς. Όταν η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Μπράουν κι ο Θαπατέρο αλλάζουν τα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης σαν τα πουκάμισα –και τα… ταγέρ για τις κυρίες–, εμείς τσακωνόμαστε για το εάν ο Αλογοσκούφης προέβλεψε σωστά ή λάθος πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν το πετρέλαιο κόστιζε, ακόμα, 120 δολάρια το βαρέλι.
Εντάξει. Απέτυχαν παταγωδώς οι κυβερνητικές προβλέψεις. Όπως και κάθε άλλου Ευρωπαίου εταίρου. Όπως και του Ομπάμα, που τροποποίησε δυο τρεις φορές τα σχέδια διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσα σε σαράντα ημέρες.

Με εξοργίζει, λοιπόν, το γεγονός ότι κάποιες περιφερόμενες αυθεντίες στήνουν τον Καραμανλή στο απόσπασμα γιατί δεν έπιασε με την πρώτη πεντάρι στο Τζόκερ.
Μπορεί να καταλογίσει πολλά κανείς στον Καραμανλή.

Για τον εκλογικό νόμο που δεν άλλαξε, για τους ανθρώπους που εμπιστεύτηκε και τον εξέθεσαν, για τα σκάνδαλα που καθυστέρησε να τα κοιτάξει κατάματα. Οχι, όμως, και για την (παγκόσμια) κρίση.
Όταν, λοιπόν, μιλά για συνεννόηση μπορούν ελεύθερα όσοι θέλουν να είναι καχύποπτοι, ας σταθούν, όμως, και στην ουσία.

Διότι ο πολύς κόσμος θέλει τις συγκλίσεις.

Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Εάν μπορούσαν οι πολίτες να δημιουργήσουν ένα κυβερνητικό μείγμα με πολιτικούς και από τη Ν.Δ. και από το ΠΑΣΟΚ θα το έκαναν. Με ποια βεβαιότητα, ως εκ τούτου, μιλούν στο ΠΑΣΟΚ ωσάν να τους έχει παραδώσει ο λαός τα κλειδιά του Σύμπαντος ;





Δεν υπάρχουν σχόλια: