Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Μεγαλο…συνταξιούχοι



Άννα Παναγιωταρέα
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 17/7/2012


«Να κοπούν και άλλο οι συντάξεις, να κοπεί ή και να μη δίδεται το επικουρικό, να μην καταβάλλεται η δεύτερη σύνταξη…», διαβάζουμε τις πληροφορίες -που συνήθως βγαίνουν σωστές- του οικονομικού ρεπορτάζ και μένουμε πλέον με την εντύπωση ότι ο συνταξιούχος είναι ο μέγας χορηγός του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την κατοικία. Ενώ το υπουργείο είναι ο πλέον αχάριστος «ευεργετηθείς», διότι, κάθε φορά που στριμώχνεται, επιστρέφει όλο και με αγριότερες διαθέσεις εναντίον των απομάχων της ζωής.

Το χειρότερο είναι ότι το να κοπούν και άλλο οι συντάξεις σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν φτάσει στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους καταδικάζονται στην απόλυτη ανέχεια. Δεν έχουν τρόπο να αυξήσουν το εισόδημά τους -εδώ δεν μπορούν να βρουν δουλειά οι εικοσάρηδες!-, δεν ελπίζουν σε βοήθεια από τα παιδιά τους, γιατί αυτοί οι ίδιοι αποτελούν… τη μόνη βοήθεια για τα παιδιά τους. Πέρασαν τα νιάτα τους δουλεύοντας και καταβάλλοντας κρατήσεις προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία τους και τώρα που υποτίθεται ότι «ξεκουράζονται», απολαμβάνοντας τους κόπους τους, έρχεται το κράτος και τους κάνει συνεχή αφαίμαξη από το μόνο πόρο που έχουν: τη σύνταξη!

Αλλά τι κράτος είναι αυτό που «τρώει» τις συντάξεις, δηλαδή τις καταβολές των εργαζομένων -μιας ολόκληρης ζωής- στα Ταμεία τους; Τι κράτος ανάλγητο είναι αυτό που καταδικάζει τους γέροντες στην πενία, όταν υπολόγιζαν ότι θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς με τη σύνταξή τους, για όσα χρόνια ακόμη τους χάριζε ο Θεός; Τι κράτος παράνομο είναι αυτό που «αποφασίζει και διατάσσει» ότι θα κόψει τις δεύτερες συντάξεις για τις οποίες γίνονταν νόμιμες κρατήσεις στους δικαιούχους; Και τι κράτος ληστρικό είναι αυτό που μειώνει ή και κόβει την καταβολή της επικουρικής σύνταξης, που είναι και αυτή κρατήσεις από τους μισθούς των εργαζομένων;

Είναι ένα κράτος άθλιο, που κοροϊδεύει τους Πολίτες του. Είναι ένα κράτος αναξιόπιστο, που θεωρεί ότι οι συντάξεις είναι χρήματα τα οποία μπορεί να «απαλλοτριώνει», σαν να είναι κρατικός τραπεζικός λογαριασμός.

Από την άλλη, στα περιοδικά lifestyle η ζωή εμφανίζεται ανέφελη και ωραία στα κοσμικά θέρετρα, με τα πελώρια σκάφη, τα τζετ σκι, τα λουκούλλεια γεύματα και τα πάρτι παρα θίν’ αλός με τραγουδιστές-διακόσια ευρώ το κεφάλι! Είμαστε ή του ύψους ή του βάθους. Με τη διαφορά ότι το βάθος την πληρώνει μονίμως και το ύψος περνάει σαν να μη συμβαίνει τίποτε, έχοντας καταφέρει τόσα χρόνια να ξεφεύγει από ελέγχους, από διασταυρώσεις…

Πώς άραγε καταφέραμε εν έτει 2012 ο συνταξιούχος να είναι…ο πλουσιότερος Ελληνας;







Δεν υπάρχουν σχόλια: