Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η χαμένη τιμή της χώρας



Άννα Παναγιωταρέα

Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 2/7/2012


Μελετώντας προσεκτικά τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα σχόλια που αναρτώνται στον ηλεκτρονικό Τύπο, που είναι ισχυρότερος ίσως και από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ λόγω της εύκολης πρόσβασης και της άμεσης ενημέρωσης που προσφέρει στον Πολίτη, αντιλαμβάνεσαι πόσο ανενδοίαστα έχουν ασελγήσει εις βάρος της Ελλάδας, είτε υπηρετώντας ένα γενικότερο σχέδιο επίθεσης εναντίον αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης είτε επειδή δώσαμε αφορμές και γίναμε εύκολος στόχος.

Η εικόνα που είχε καταφέρει να περάσει η Ελλάδα, το θέρος του 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες -όπου θα πληρώνουμε τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος έως πέμπτης γενεάς-θρυμματίστηκε σε κάτι λιγότερο από τέσσερα χρόνια, αφήνοντας πίσω της τη θλιβερή γεύση της μεγαλομανίας της εκτέλεσής τους από μια βαθέως πενόμενη χώρα.

Εκείνη, η υποδειγματική Ελλάδα -της οποίας τα ταμεία κατέφαγαν οι συνήθεις ύποπτοι της διαπλοκής με τις καθυστερήσεις, επεκτάσεις, υπερτιμολογήσεις έργων, τις απίθανες αμοιβές των ποικίλων παρατρεχάμενων μαζί με όλα τα συμπαρομαρτούντα που συνοδεύουν τις πάσης φύσεως απευθείας αναθέσεις έργου- δεν ήταν τίποτε περισσότερο από το σκηνικό του θωρηκτού Ποτέμκιν, που αφού αποχώρησε η αυτοκράτειρα με την πολυπληθή ακολουθία της, κατέρρευσε παταγωδώς.

Η κυβέρνηση, πιστεύω, ανάμεσα στα πρώτα ζητήματα με τα οποία πρέπει να καταπιαστεί είναι ακριβώς αυτή η αναστροφή της εικόνας που δεν έχει σχέση μόνον με τα διεθνή της ερείσματα αλλά και με την επείγουσα ανάγκη επενδύσεων για την ανάκαμψη. Και αυτό το εγχείρημα δεν αφορά σε υπουργείο, υφυπουργείο, γραμματεία Τύπου -ή ό,τι τέλος πάντων αποφασιστεί- γιατί το πρόβλημα δεν λύνεται με προσκλήσεις σε μεγαλοδημοσιογράφους για να γράψουν. Χρήσιμο είναι κι αυτό αν ενταχθεί σε μεγαλύτερο σχεδιασμό.

Αυτή είναι μια υπόθεση που προϋποθέτει μακροπρόθεσμη στρατηγική και ταυτόχρονα σχέδιο άμεσης παρέμβασης που απαιτεί συντονισμένες δράσεις, δημιουργικές ιδέες, διεθνείς «συμμαχίες», παρεμβάσεις που να μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα σε σύντομο χρόνο, με απτά αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι επιβάλλει τη συνέργεια πολλών υπηρεσιών που ανήκουν σε διαφορετικούς οργανισμούς της δημόσιας διοίκησης και σε υπουργεία με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Είμαι απολύτως βέβαιη ότι ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η εικόνα που εμφανίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στο εξωτερικό «βοηθάει» μόνον εκείνους που τη θέλουν… αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης. Διευκολύνει να την αντιμετωπίζουν ως «χαμένη υπόθεση» αφού προηγουμένως άσκησαν πάνω της όλους τους οικονομικούς πειραματισμούς τους.

Αυτή η εικόνα γενικότερης οικονομικής καταστροφής, διοικητικής ανικανότητας και αυτισμού του πολιτικού συστήματος πρέπει να ανατραπεί άμεσα ώστε να ανοιχθεί μια οδός διαφυγής προς τα μπροστά για δοθεί ζωντανή ελπίδα στους Πολίτες. Ομως, για να δουλέψουν «οι μηχανές» με τη μεγίστη ταχύτητα και να αποκατασταθεί η χαμένη τιμή της χώρας πρέπει το Μαξίμου να τεθεί επικεφαλής. Οι λαοί κερδίζουν τους πολέμους όταν τους εμψυχώνει και τους εμπνέει η ηγεσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: