Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

«Ψαλιδοχέρηδες»








Άννα Παναγιωταρέα
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 25/3/2011


Τα των Βρυξελλών αποτελέσματα δεν έχουν εκδοθεί, τη στιγμή που γράφεται το κείμενο. Αλλά και να είχαν δημοσιοποιηθεί, δεν θα είναι εκείνα, που απαντούν στο μέγα πρόβλημα της χώρας: Τη διαχείριση του χρέους! Η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου. Δηλαδή, εκείνα τα οποία είχαν δοθεί εξαρχής στην Ιρλανδία εμείς τα απαιτήσαμε με καθυστέρηση… τριών δόσεων!

ΑΛΛΑ Η «ΑΝΑΣΑ», όπως ονόμασε ο πρωθυπουργός «το επίτευγμα», δεν αφορά στο δημόσιο χρέος, που κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται και πληθύνεται και ρίχνει την Ελλάδα σε επικίνδυνη περιδίνηση. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συγκρότησε και ψήφισε η Βουλή έναν Προϋπολογισμό, που ήδη στο πρώτο τρίμηνο έχει τιναχθεί στον αέρα. Ο Προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός σε βαθμό… εγκλήματος! Δεν εισπράττονται αυτά τα οποία έχουν καταγραφεί. Και πώς να εισπραχθούν; Οταν η ύφεση έχει τσακίσει τα πάντα. Η μείωση του ελλείμματος, αυτή τη στιγμή, εμφανίζεται ως όνειρο θερινής νυκτός. Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει, στην κυριολεξία. Σιγά, που έφταιγε ο Δ. Γεωργακόπουλος, που παραιτήθηκε, δηλώνοντας ότι ο υπουργός δεν του… μιλούσε! Και όμως. Ηταν ο μόνος που γνώριζε άριστα τα των φορολογικών. Και τώρα έχουμε νέες διαρροές από το υπουργείο Οικονομίας, που είναι από θλιβερές έως και επικίνδυνες. Γιατί, πώς νομίζετε ότι σκέπτεται ο υπουργός να θεραπεύσει την κατάσταση;

Θα κόψει όλα τα επιδόματα. Των ψίχουλων του επιδόματος αδείας συμπεριλαμβανομένων. Θα κόψει και το βοήθημα, που έφερε το εύηχο όνομα «δώρο Πάσχα, δώρο Χριστουγέννων». Θα ανεβάσει τη φορολογία των συνήθων υπόπτων οινοπνευματωδών, τσιγάρων και ό,τι συμπεριλαμβάνεται ως είδος πολυτελείας. Σκέπτεται, βαθέως και τις προτάσεις που υπάρχουν, μήπως κάνει και μία νέα αφαίμαξη μισθών και συντάξεων της τάξης του 5% –για να μην… πολυφανεί!– και φυσικά να επιβάλει και νέα έκτακτη εισφορά! Δηλαδή, να γονατίσει ο συνεπής Πολίτης.

ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Γ. Παπανδρέου ήταν σοσιαλιστική, θα είχε μαζέψει το σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος, που υπηρετεί και δεν θα σκούπιζε τα τελευταία ψίχουλα, που έχουν μείνει πάνω στο τραπέζι. Αντί να περιορίζονται οι δαπάνες, αυτές διογκώνονται. Αντί οι υπουργοί να μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους, ανταγωνίζονται ποιος θα πάρει περισσότερα, από ένα κρατικό ταμείο, που οσονούπω θα στεγάζει ποντίκια.

Ο Προϋπολογισμός ακολουθεί το μετέωρο βήμα του πελαργού: Οι προβλέψεις του πέφτουν έξω και οι παραδοχές του δεν πραγματοποιούνται. Και από πάνω, έρχεται εκτάκτως και η Τρόικα. Διότι μίας κακής κυβερνήσεως η Τρόικα έπεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: