Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ουφ και ωχ!








Γιάννης Πρετεντέρης
Δημοσιογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Τα Νέα" - 14/3/2011


ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ. Μικρή αλλά ανάσα. Η βελτίωση των όρων δανεισµού του περασµένου Μαΐου (και ως προς την αποπληρωµή και ως προς το επιτόκιο) µπορεί να µην αλλάζει τα βασικά δεδοµένα του ελληνικού χρέους αλλά δίνει ένα περιθώριο για την αντιµετώπισή του.

ΕΤΣΙ, οι χρονιές 2014 και2015 που προβλέπονταν εφιαλτικές από την άποψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας ελαφρύνονται και η (όποια) κυβέρνηση αποκτά τη χρονική ευχέρεια να διαπραγµατευτεί τη δεδοµένη στιγµή µια συνολικότερη διευθέτηση. Ουφ!

ΟΥΦ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΧ! ∆ιότι η βελτίωση των όρων δανεισµού επετεύχθη µε βαριά ανταλλάγµατα.

ΕΦΕΞΗΣ, η Ελλάδα δεν δεσµεύεται µόνο για την πλήρη εφαρµογή του Μνηµονίου. Ούτε µόνο από ένα πρόγραµµα µεσοπρόθεσµης δηµοσιονοµικής πειθαρχίας, τοοποίο υπερβαίνει χρονικά το Μνηµόνιο.

∆ΕΣΜΕΥΕΤΑΙ κι από τη ρητή υποχρέωση να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις και εκποιήσεις δηµόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ.ευρώ έως το2015 – εκ των οποίων τα15 δισ. µέσα στο 2011 καιτο 2012.

ΜΙΛΑΜΕ για µυθικά ποσά. Ακόµη κι αν δεχτούµε ότι οι Ευρωπαίοι τα θέτουν ως στόχο κι ότι θα ήταν ευχαριστηµένοι αν µαζέψουµε τελικά, ας πούµε, καµιά σαρανταριά δισ. έως το 2015 και δέκα, δώδεκα στην τρέχουσα διετία, πάλι το ερώτηµα παραµένει: πού θα βρεθούν και ποιος θα τα βρει;

∆ΙΟΤΙ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ (ακόµη και δηµόσιαςπεριουσίας...) έχει τρεις απαρέγκλιτες προϋποθέσεις: χρειάζεται έναν πωλητή, έναν αγοραστή και µια συµφωνία.

ΑΝΤΕ ΝΑ ∆ΕΧΤΩ ότι βρήκαµε τους αγοραστές. Αντε να υποθέσω ότι και η συµφωνία είναι µια χαρά. Ξέρετε κανέναν διατεθειµένο να πουλήσει;

∆ΙΟΤΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ που δεν προχωράει το Μετρό επειδή τον εξοπλισµό των σταθµών έχει αναλάβει η Siemens, ποιοςθα υπογράψει για να πουληθεί όχι η ∆ΕΗ ή καµία παραλία αλλά έστω τριάριστην Οµόνοια;Ασε δε που ακόµη κι αν πουληθούν όλα τα τριάρια της Οµόνοιας και πολλών άλλων πλατειών, αποκλείεται να βγει ο λογαριασµός. Ωχ, λοιπόν!

ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ κι άλλο ένα ουφ! Ισως δεν αφορά ευθέως την Ελλάδα ή µόνο την Ελλάδα αλλά µπορεί να αποδειχθεί ικανό να σώσει την παρτίδα: η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει πλέον ένα σηµαντικό βήµα στην κατεύθυνση της οικονοµικής διακυβέρνησης κι αυτό µπορεί υπό προϋποθέσεις να σταθεροποιήσειτο ευρώ, τις αγορές και το ευρύτερο οικονοµικό τοπίο.

ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕΡΚΕΛ; Με συνταγή Μέρκελ. Αλλά µόνο αν συµβεί αυτό, µόνο αν η Ευρώπη ξεπεράσει την κρίση µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο, µπορεί να σωθεί και η Ελλάδα. Ενδεχοµένως µε τεράστιο κόστος αλλά να σωθεί. ∆ιαφορετικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: