Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Να τα μαζέψουμε και να φύγουμε ;








Korinthius Maximus
Περιοδικό MyPress - Τεύχος 25 - Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2011


Μόλις πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι στην πλέον διαδεδομένη ευρωπαϊκή πύλη αναζήτησης εργασίας στο διαδίκτυο, Europass, για το έτος 2010 κατατέθηκαν 48.811 συμπληρωμένα βιογραφικά από ελληνόπουλα. Ο συνολικός όγκος των βιογραφικών που έχουν κατατεθεί στην ιστοσελίδα αναφέρεται κατά 70 % σε χρήστες κάτω των 30 ετών. Ο αριθμός των ελληνικών βιογραφικών για το 2010 αποτελεί ρεκόρ αν σκεφτούμε ότι αναλογικά προηγούνται οι εξής χώρες : η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία. Χώρες με πολλαπλάσιο αριθμό κατοίκων από την Ελλάδα.

Το «καμπανάκι» για την ελληνική κοινωνία ηχεί πλέον σαν πολεμικός συναγερμός. Η χώρα δέχεται αδιάκοπα ορδές εξαθλιωμένων παράνομων μεταναστών, που όπως είναι λογικό, έχουν αρχίσει πια να οργανώνονται και … συνδικαλιστικά ! Ο αναβρασμός που επικρατεί στα ευρύτερα πέριξ της Ελλάδος προμηνύει νέα καραβάνια απεγνωσμένων λαθρομεταναστών. Είναι γνωστό ότι αποτελούμε την πιο μεγάλη πύλη εισόδου προς την υπόλοιπη Ευρώπη, είμαστε απόλυτα εκτεθειμένοι στις οργανωμένες επιχειρήσεις μεταφοράς ανθρώπων που λειτουργούν αδίστακτα και παράνομα. Είμαστε, επίσης, μόνοι μας. Η κεντρική Ευρώπη μας χρησιμοποιεί ως ασπίδα, αφού είναι πολύ δύσκολο οι άνθρωποι αυτοί να κινηθούν προς το εσωτερικό της γηραιάς ηπείρου.

Δημοφιλής προορισμός μετά από εμάς είναι η Ιταλία, που εφαρμόζει σκληρά μέτρα και κυρίως πιέζει και εγκαλεί συνεχώς την Ελλάδα για τους ελέγχους που κάνει στα λιμάνια και στα σύνορά της γενικότερα. Το εκρηκτικό μείγμα συμπληρώνεται από τις ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η γειτνίασή μας με την Τουρκία, μιας χώρας που απολαμβάνει διαχρονικά ένα περίεργο είδος ασυλίας από τις μεγάλες δυνάμεις. Αυτή η ασυλία επιτρέπει στην Τουρκία, υπό την κραυγαλέα ανοχή της, να λειτουργεί ως ιμάντας μεταφοράς λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα με κάθε μέσο και κυρίως με τις περίφημες «καραβιές» που καθημερινά εναποθέτουν ανθρώπους σε ελληνικά εδάφη.

Δεν υπάρχει ούτε μια διεθνής συνθήκη που να μην έχει παραβιαστεί από πλευράς Τουρκίας σε αυτή την υπόθεση, με αποτέλεσμα αντί οι λαθρομετανάστες να αποτελούν δικό της εθνικό πρόβλημα, παραδόξως, έχουν γίνει μείζον πρόβλημα της Ελλάδος, αυτής της Ελλάδος που συνεχίζει φιλότιμα να φέρεται αλληλέγγυα, να προσπαθεί να τα φέρει βόλτα με όλους αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς βέβαια να έχει έστω και στο ελάχιστο μια στοιχειώδη συνολική μεταναστευτική πολιτική που θα μπορούσε τουλάχιστον να βάλει μια τάξη στο φαινόμενο. Όταν λέμε τάξη εννοούμε τα αυτονόητα. Να ξέρουμε δηλαδή πόσοι είναι αυτοί οι λαθρομετανάστες, να ξέρουμε ποιοι είναι, από πού έρχονται και να έχουμε στοιχειωδώς μπορέσει να τους εμβολιάσουμε ενάντια σε όσα οργανικώς κουβαλάνε μαζί τους.

Είμαστε δε τόσο αλληλέγγυοι σε εθνικό επίπεδο, που οι λαθρομετανάστες έχουν αναπτύξει σχέσεις με ελληνικές και αλλοδαπές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας, έχουν αποκτήσει τηλεοπτικούς υπερασπιστές που δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο απέναντί τους, εν αντιθέσει με τον αντίστοιχο ζήλο που δείχνουν οι ίδιοι για τους συμπατριώτες τους. Έχουν αποκτήσει και πολιτικό βήμα. Πολιτικούς που δίνουν μάχες υπέρ τους στα δελτία ειδήσεων, πολιτικούς που δεν διστάζουν μέσα από τη ρητορική τους να εμφανίζουν αυτή τη μικρή χώρα, την Ελλάδα, σαν ένα δυνάστη των λαθρομεταναστών, που τους εκμεταλλεύεται και τους φέρεται άσχημα !

Η ίδια η κυβέρνηση της Ελλάδας έκανε ένα μοιραίο – όπως αποδείχθηκε – λάθος. Στην προσπάθειά της να πείσει (ποιους δεν έχω καταλάβει) ότι σέβεται και φέρεται καλά στους μετανάστες, θέσπισε λιγότερα έτη για την παροχή της ιθαγένειας και έδωσε δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Έλληνες καλοθελητές σε όλη την Ελλάδα, αυτό υπάρχει πολύ έντονα και στην Κορινθία, κυρίως πολιτικοί της αυτοδιοίκησης, χρησιμοποιούν τις άδειες παραμονής ως ρουσφέτι για να δημιουργήσουν προσωπικούς στρατούς ψηφοφόρων.

Αυτοδιοικητικοί παράγοντες – και της Κορινθίας – λειτουργούν ως μεταναστευτικά γραφεία, πιέζουν τις υπηρεσίες να παραχωρούν άδειες παραμονής, ετοιμάζουν τα χαρτιά των μεταναστών, τους διευκολύνουν με κάθε τρόπο και ζητούν από αυτούς … μια καλή κουβέντα και τον αγώνα τους για την επόμενη προεκλογική περίοδο που θα λάβουν μέρος.

Δεν έχω καμία διάθεση – και ας μη βιαστεί κανείς – να μπερδέψω τον μετανάστη με τον λαθρομετανάστη, όμως στη χώρα που ζούμε, η μετάβαση από τη μια ιδιότητα στην άλλη αποτελεί μια καλοκουρδισμένη μπίζνα την οποία νέμονται Έλληνες, την έχουν οργανώσει Έλληνες και Έλληνες τη διαφημίζουν. Η όλη διαδικασία αποτελεί κάτι το καταπληκτικό στο μυαλό των λαθρομεταναστών. Η φήμη ότι στην Ελλάδα θα βρεθεί κάποιος τρόπος για να «βγούνε χαρτιά», φαντάζει ως γη της επαγγελίας για τους εξαθλιωμένους αυτούς ανθρώπους.

Στα χωριά του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, της Σομαλίας και αλλού, δεν φτάνει ποτέ ολοκληρωμένη η πληροφορία. Τα «νέα» λένε ότι στην Ελλάδα βρέχει χαρτιά, άδειες παραμονής, λιμάνια που βγάζουν στην Ιταλία, εύκολη ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου ! Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αυτονόητο για τους ανθρώπους αυτούς στις ίδιες τις χώρες καταγωγής τους.

Μέχρι τώρα δεν ανέφερα πουθενά τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Μια χώρα υπερχρεωμένη, που έχει διαβεί τα πρόθυρα της χρεοκοπίας, παραδομένη στην οικονομική διακυβέρνηση του ΔΝΤ, με πραγματικά ποσοστά ανεργίας που αγγίζουν το 20 %, με συνεχή πτώση του βιοτικού επιπέδου, χωρίς βαριά βιομηχανία, χωρίς επενδυτές. Μια χώρα, που οι έμπειροι αναλυτές λένε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 15ετία για να ξανασταθεί στα πόδια της, περιγράφοντας χωρίς πολλές λεπτομέρειες τα όσα θα συμβούν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Λίγο πριν ξεσπάσει ο τυφώνας «ΔΝΤ» στην Ελλάδα και μπει στην καθημερινότητά μας το «μνημόνιο», μια αιθέρια κυβερνητική δύναμη φρόντισε να «ενημερώσει» τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες των τραπεζών για όσα θα επακολουθούσαν και εκείνοι σε μια απίστευτη επίδειξη πατριωτισμού και ανάτασης του εθνικού τους φρονήματος, απέσυραν όλες τις καταθέσεις τους προς τράπεζες του εξωτερικού, κυρίως στην Ελβετία και την Κύπρο. Έχω πληροφορίες ότι εκείνη την εποχή στην Κύπρο διαφημίζονταν ευκολίες τραπεζικών μεταφορών, όπως διαφημίζουν στα σουπερ μάρκετ τις προσφορές – κράχτες της εβδομάδας.

Η Ελλάδα λοιπόν έμεινε με 20 – 30 βαθύπλουτες οικογένειες, τους μικρομεσαίους της, τους μικροεπιχειρηματίες της, τον πληθυσμό της που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και φυσικά τους αλλοδαπούς μετανάστες και λαθρομετανάστες, μόνη, να ξαναφτιάξει όλα όσα, όσοι έφυγαν απομύζησαν, από την αναγέννησή της, μετά τον εμφύλιο, μέχρι σήμερα. Πόσο τραγική και εξωφρενική διαπίστωση !

Έμεινε μόνη, με ένα δεμένο χειροπόδαρα κοινοβούλιο και μια κυβέρνηση που προσπαθεί να λειτουργήσει ως εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ και να διαχειρίζεται με πολιτικά ορθό τρόπο τις ανακοινώσεις των μέτρων που ίδια επιλέγει να πάρει για να ικανοποιήσει τους δείκτες που τις ορίζουν … αρμοδίως.

Πως λοιπόν οι νέοι Έλληνες να μην αναζητούν το μέλλον τους στο εξωτερικό ; Πώς να μην επιθυμούν να ακολουθήσουν το δρόμο του χρήματος ; Μόνο που το χρήμα έφυγε νωρίς και εγκαίρως.

Μήπως να ετοιμαζόμαστε και εμείς σιγά σιγά ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: