Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Αύγουστος ...







Άννα Παναγιωταρέα
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 5/2/2011


Ας υποθέσουμε ότι έφτασε χθες βράδυ στην Αθήνα ένας ξένος, ο οποίος κατανοεί επαρκώς την ελληνική γλώσσα. Θέλει να μάθει ποιες είναι οι ειδήσεις εδώ και στο εξωτερικό, οπότε ανοίγει ένα κανάλι. Βλέπει το σοβαρό παρουσιαστή και τέσσερις σχολιαστές «στα παράθυρα». Φυσικά, δεν αντιλαμβάνεται τη σκοπιμότητα του «συνωστισμού», αφού τέτοιου είδους τηλεοπτικό μοντέλο παρουσίασης δελτίου ειδήσεων αποτελεί ελληνική ανακάλυψη. Αν όμως οπλιστεί με λίγη υπομονή, σύντομα θα διαπιστώσει ότι βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους, ώστε μόλις ο παρουσιαστής δώσει το έναυσμα να μετατρέψουν αμέσως τα «παράθυρα» σε ρινγκ, ανά δύο.

ΥΠΟΘΕΤΩ ότι θα νομίζει πως βλέπει λάθος κανάλι και ότι σίγουρα δεν πρόκειται για παρουσίαση δελτίου ειδήσεων, αλλά μάλλον για εκπομπή reality show, οπότε ψάχνει για ειδήσεις αλλού. Σε λίγο, μετά από μια σχετική περιδιάβαση από κανάλι σε κανάλι, θα διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα, ουσιαστικά, δεν έχουμε ειδήσεις. Οποιος θέλει να μάθει τι συμβαίνει, είτε πρέπει να περιμένει την έκδοση των εφημερίδων είτε να ανατρέξει στα διεθνή πρακτορεία, που βρίσκονται στο Διαδίκτυο, είτε στα ειδησεογραφικά blogs! Η διαπίστωση είναι κοινή: Η ελληνική τηλεόραση «σιχαίνεται» τις ειδήσεις! Και στη μεν εμπορική τηλεόραση έχει παγιοποιηθεί το συγκεκριμένο μοντέλο «των σχολιαστικών παραθύρων» κυρίως για οικονομικούς λόγους: Είτε έχουν να κάνουν με την τηλεθέαση που εξασφαλίζεται από τους ατέρμονες διαξιφισμούς και την ανταλλαγή κοσμητικών επιθέτων του είδους «καραγκιόζηδες» είτε με το χαμηλό κόστος παραγωγής που στοιχίζει το συγκεκριμένο μοντέλο δελτίου. Η δε κρατική τηλεόραση γιατί επιλέγει να προβάλλει τις ειδήσεις που είναι ευνοϊκές για την κυβέρνηση, σε μια πλήρη διαστροφή, παρά το γεγονός ότι η εμπορική τηλεόραση διεκπεραιώνει κατά τρόπο αποτελεσματικότερο… την κυβερνητική προπαγάνδα. Απλά, η ανασφάλεια των διορισμένων στελεχών της διεύθυνσης ειδήσεων της ΝΕΤ δεν επιτρέπει να το διαπιστώσουν, ενώ οι «καταψυγμένες τηλεθεάσεις» του δελτίου, ημερησίως, τους κάνουν διστακτικότερους να επιχειρήσουν ένα αντικειμενικότερο δελτίο. Αλλά με πρασινοφρουρούς από το παρελθόν, ειδήσεις δεν γίνονται! Η αλήθεια είναι ότι φοβούνται για τη θέση τους. Υπάρχει απόθεμα προθύμων στους κομματικούς καταλόγους…

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ οι Πολίτες βομβαρδίζονται, επαναληπτικά, από «ειδήσεις» όμοιες με τις χθεσινές, αλλά λίγο πιο σκοτεινές, λίγο πιο ανησυχητικές, κάνοντάς τους να αισθάνονται όλο και περισσότερο ανασφαλείς. Εχει δημιουργηθεί το κοινωνικό κίνημα που λέει δεν «πληρώνω διόδια» γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι. «Δεν πληρώνω εισιτήρια» γιατί μου τρώνε ένα μισθό. Η ώρα που θα λεχθεί «δεν βλέπω και δεν πληρώνω την κρατική τηλεόραση, γιατί είναι κυβερνητικό φερέφωνο» είναι, επίσης, πολύ κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: