Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Αχιλλέας Μητσός : «Ο Πανάρετος έχει ένα δισ. ευρώ στο συρτάρι»








Συνέντευξη στην Ολυμπία Λιάτσου
για την "Ελευθεροτυπία" - 4/1/2011


«Αδυναμία συνεργασίας» με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο, «συνεχείς διαφωνίες για όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς του» ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον Αχιλλέα Μητσό να παραιτηθεί από τη θέση του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας.

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Μητσός απέστειλε επιστολή παραίτησης στην υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, ενημερώνοντάς την ότι δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στη θέση του, αναφέροντας ότι:

Οχι στην απαξίωση

«Στην παραίτησή μου οδηγήθηκα λόγω διάστασης απόψεων με τον υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο ως προς τα θέματα της αρμοδιότητάς μου. Η παραίτησή μου αυτή δεν αναιρεί φυσικά την ιδιαίτερα θετική γνώμη μου για την κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Παιδείας ούτε και τα προσωπικά μου αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και φιλίας προς το πρόσωπό σου».

Η υπουργός Παιδείας έκανε δεκτή, την ίδια κιόλας μέρα, την παραίτηση του κ. Μητσού χωρίς να προβεί σε καμία απολύτως δήλωση, εκτός από ευχαριστίες για την προσφορά του.

«Δεν υπάρχει κανένα παρασκήνιο γύρω από την παραίτησή μου», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Μητσός. «Η αφετηρία της δουλειάς μας με τον κ. Πανάρετο είναι απλώς διαφορετική. Στον χώρο της έρευνας υπάρχει ένα περίεργο φαινόμενο. Ενώ έχουμε από τη μια μεριά εξαιρετικούς ερευνητές, έχουμε ένα μέτριο επίπεδο έρευνας. Αυτό το αντιφατικό στοιχείο ήταν για μένα κρίσιμο, πώς δηλαδή μπορώ να ενισχύσω τους καλούς και να γενικεύσω την αριστεία. Η γενική απαξίωση του πανεπιστημιακού κόσμου είναι λάθος αφετηρία σκέψης. Η λογική της απαξίωσης δεν βοηθάει κανέναν. Η έννοια ότι όλοι είναι μηδενικά, για πέταμα, δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πανεπιστημίων. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάστηκα όλο αυτό το διάστημα».

Πανεπιστημιακός με τεράστια εμπειρία σε θέματα έρευνας και από προηγούμενη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Μητσός αναλαμβάνοντας τη Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας επιχείρησε να συνδέσει τα ερευνητικά κέντρα με τα πανεπιστήμια.

Οχι έρευνα από υπουργεία

«Για όλα τα ερευνητικά προγράμματα», δήλωσε στην «Ε», «υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σχετικά με την αξιολόγησή τους ώστε όλα να γίνονται άψογα και με απόλυτη διαφάνεια. Υπάρχουν υπηρεσίες που τα διαχειρίζονται αυτά. Δεν μπορεί οι δουλειές αυτές να γίνονται στα γραφεία των υπουργών και των υφυπουργών», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι «οι προκηρύξεις των ερευνητικών προγραμμάτων παραμένουν στο γραφείο του υφυπουργού εφόσον θέλει να τις ελέγχει ο ίδιος, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων».

Σχετικά με την αλλαγή των όρων αξιολόγησης στα ερευνητικά προγράμματα «Θαλής» και «Ηράκλειτος» που προκάλεσαν τεράστια αναστάτωση στα πανεπιστήμια, ο κ. Μητσός δήλωσε στην «Ε»:

«Δεν μπορεί αυτό που έγινε με τον "Θαλή" και τον "Ηράκλειτο" να γίνεται με όλες τις προκηρύξεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από ένα δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για την έρευνα, ενώ τα ερευνητικά κέντρα παίρνουν από τον τακτικό προϋπολογισμό κάτω από 100 εκατομμύρια τον χρόνο. Υπάρχουν δηλαδή απίστευτα πολλά χρήματα κι ενώ έκανα κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα και να απορροφηθούν σύντομα και αξιοκρατικά αυτά τα χρήματα, έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις, οι όροι αλλάζουν συνεχώς και τα πανεπιστήμια περιμένουν».

«Δεν υπάρχουν πάντοτε οι σωστές αποφάσεις», καταλήγει ο κ. Μητσός, «κι εγώ δεν μπορώ να συνταχθώ με αποφάσεις που δεν τις θεωρώ σωστές».




Δεν υπάρχουν σχόλια: