Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Με τις πέτρες!








Άννα Παναγιωταρέα
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 31/12/2010


Φτάσαμε στο τέλος του 2010 και το πιο συχνό ρεπορτάζ του τελευταίου διμήνου, σύμφωνα με σχετική έρευνα, αφορά στις «επικείμενες πρόωρες εκλογές». Ολα τα ΜΜΕ έχουν αφιερώσει τουλάχιστον από πέντε έως και οκτώ πολιτικά ρεπορτάζ -πολλά εξ αυτών πρωτοσέλιδα- που προβλέπουν πρόωρες εκλογές. Να σας θυμίσω ότι τα αρχικά ρεπορτάζ είχαν ως αφετηρία τον πρωτόγνωρο πρωθυπουργικό εκβιασμό, ότι αν δεν υπερψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ, τότε η ανανέωση της λαϊκής εντολής ήταν αναπόφευκτη.

ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ, μάλιστα, των καλλικράτειων εκλογών, η «ναυαρχίδα» του συμπολιτευόμενου Τύπου μάς «πληροφορούσε» ότι ο Γ. Παπανδρέου ήταν αποφασισμένος, αν το αποτέλεσμα της 7ης Νοέμβρη ήταν βαρύ για το ΠΑΣΟΚ, οι Κυριακές 5ης ή 12ης Δεκέμβρη να ήταν εκλογικές. Το αποτέλεσμα ήταν βαρύ για το ΠΑΣΟΚ. Οχι… ασήκωτο. Ετσι, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Συνεχίζουμε»! Φοβάμαι ότι δεν τον πίστεψε κανείς! Γιατί ήδη στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη άναψε και πάλι η συζήτηση ότι πηγαίναμε για εκλογές τον Μάρτη. Ακούστηκαν και μερικές φωνές ότι δεν θα τις επέτρεπε η τρόικα, αλλά εις μάτην. Η εκλογολογία καλά κρατεί. Οι λόγοι πολλοί: Κάτι η οφθαλμοφανής αποδύναμωση του ΠΑΣΟΚ, όπως κατεγράφη στις 7 Νοέμβρη, κάτι η ενδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας, κάτι το ενισχυμένο ΚΚΕ που πήρε επάνω του όλο το βάρος των καθημερινών απεργιακών αναμετρήσεων, κάτι η ανύπαρκτη πλέον συνοχή του ΠΑΣΟΚ, εύκολα προέκυψε το συμπέρασμα επικείμενων εκλογών, στη λογική ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να συνεχίσει επί πολύ ως δέσμιος των 156. Εκλογές στον Μάρτη, πριν συμπληρωθεί το 18μηνο από τις προηγούμενες, δίνουν τη δυνατότητα επιλογής από τη λίστα εκείνων που δεν έχουν αντιρρήσεις στη νεοφιλελεύθερη πολιτική τού κατ’ επίφασιν σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι δεύτερες σκέψεις που επικράτησαν απέτρεψαν την προσφυγή στις κάλπες. Ποιος υποψήφιος θα έτρεχε για ψήφους, όταν η εκλογή ήταν δοσμένη από χέρι; Ετσι, φτάσαμε στο τέλος του Δεκέμβρη με τις… εκλογές να έχουν πιάσει στασίδι για τον Απρίλη! Η πρωθυπουργική δήλωση «έχουμε μια καθαρή τριετία» δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν σοβαρά! Τον Απρίλη, λένε οι υπέρμαχοι των εκλογών, δεν θα ισχύει η λίστα, δεν θα αδρανοποιηθούν τα στελέχη.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι δεν θα έπρεπε να απασχολεί τον κ. Παπανδρέου πότε θα κάνει εκλογές. Γιατί όποτε κι αν τις κάνει, θα τις χάσει! Ομως σήμερα, τελευταία ημέρα του 2010, εμείς επαινούμε τη μόνη ειλικρινή του δήλωση: «Ο λαός θα μας πάρει με τις πέτρες». Νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένει για πολύ. Το 2011 είναι εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: