Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Κούφιες φοβέρες






Βασίλης Χιώτης
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Το Βήμα" - 22/6/2010


Εννέα στις δέκα φορές που αντιδρούν κυβερνητικοί βουλευτές για επιλογές της ηγεσίας τους, βέβαιον είναι πως στο τέλος θα κάνουν πίσω. Το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Στην αρχή πολλοί είναι αυτοί που διαδίδουν ότι δεν θα ψηφίσουν. Στη συνέχεια το σκέφτονται καλύτερα, και οι περισσότεροι μαλακώνουν. Και ώσπου να έλθει η ώρα της ψηφοφορίας, υποχωρούν όλοι και υπερψηφίζουν με σκυμμένο το κεφάλι, καθώς οι κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού είναι πάντοτε οι ίδιοι.

Οσο κι αν διαφωνεί ένας βουλευτής με επιλογές της κυβέρνησης την οποία στηρίζει, δεν μπορεί να μην τις ψηφίσει. Πρώτον, επειδή η έδρα που κατέχει δεν είναι μόνο δική του, αλλά και του κόμματος που τον συμπεριέλαβε στους συνδυασμούς του και του έδωσε την ευκαιρία να εκλεγεί. Και, δεύτερον, επειδή αν δεν ψηφίσει, τότε ο αρχηγός του δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον διαγράψει.

Το ζήτημα λοιπόν είναι σοβαρό και δεν σηκώνει διαφοροποιήσεις και πολιτικά «τσαλιμάκια». Πόσω μάλλον όταν αποτελεί κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης και εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ, που φέρει ήδη την υπογραφή του κυβερνώντος κόμματος.

Επιπροσθέτως, δεν είναι εύκολο να καταψηφίσει κανείς, μετά τη διαγραφή των τριών βουλευτών που αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το μνημόνιο με την ΕΕ, αφού ο Πρωθυπουργός έδειξε καθαρά ότι δεν ανέχεται κανενός είδους ανταρσία.

Ακόμη κι αν υπήρχαν σκέψεις για διαφοροποιήσεις στο ΠαΣοΚ πριν από τη διαγραφή των κκ. Δημαρά, Οικονόμου και της κυρίας Σακοράφα, αυτές δεν υπάρχουν πια, μετά την άμεση καρατόμησή τους από τον κ. Παπανδρέου. Το μήνυμα του ήταν τόσο καθαρό και δυνατό, που το έλαβαν όλοι.

Γι΄ αυτό και όσοι βουλευτές από το ΠαΣοΚ εξακολουθούν να διαδίδουν στο παρασκήνιο ότι σκέφτονται να μην υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, μάλλον εκτίθενται στους συνομιλητές τους. Από την άλλη πλευρά, κι όσοι από τη κυβέρνηση διαδίδουν πως ο Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές αν αμφισβητηθεί, ας σταματήσουν στους ψιθύρους, διότι γνωρίζουν καλά ότι στην πιο κρίσιμη καμπή της χώρας και στην κορυφαία προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, όποιος προκαλέσει εκλογές θα υπογράψει και το πολιτικό του τέλος. Ολα αυτά λοιπόν είναι κούφιες φοβέρες, είτε προέρχονται από βουλευτές είτε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ολοι αλυσοδεμένοι στο ίδιο πλοίο είναι. Και όλοι μαζί θα περάσουν την αντάρα, ή όλοι μαζί θα θαλασσοπνιγούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: