Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Το μνημόσυνο του Ασφαλιστικού







Κύριο άρθρο εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" - 7/6/2010


ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ διαβάζει σωστά όσα προβλέπει το περίφημο Μνημόνιο των κηδεμόνων μας για το Ασφαλιστικό; Ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Ολι Ρεν, οι εκπρόσωποι της τρόικας ή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος; Αποκαλύφθηκε ότι η επικοινωνιακή ανάγνωση και ερμηνεία είναι εντελώς διαφορετική από την ορθή.

ΚΑΤΟΠΙΝ αυτού, ο επίτροπος Ολι Ρεν με επιστολή εκπροσώπου του ξεκαθάρισε ότι «πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό», σημειώνοντας ότι από παρανόηση αναφέρθηκε σε μερίδα του Τύπου «ένα ποσοστό αναπλήρωσης 45% έως 48%». Στο ποσοστό αυτό πρέπει να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη (360 ευρώ). Με τον υπολογισμό αυτό οι συντάξεις θα διαμορφώνονται στο 70% μαζί με τις επικουρικές.

ΣΗΜΕΙΟ αντιπαράθεσης -και διαφορετικής ανάγνωσης- ήταν το τελευταίο διάστημα η βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Στο νομοσχέδιό του το υπουργείο Εργασίας προέβλεπε τα 360 ευρώ να δίδονται με την έξοδο στη σύνταξη και πριν από το 60ό έτος. Αντίθετα, το Μνημόνιο ορίζει ότι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ ως εγγυημένο εισόδημα από το κράτος θα δίδεται στο 65ο έτος. Επιχείρησε δηλαδή το υπουργείο Εργασίας να «διορθώσει» το Μνημόνιο, αλλά δεν τα κατάφερε.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του επιτρόπου Ολι Ρεν, για τα ποσοστά αναπλήρωσης, προσφέρεται ένα καρότο, γνωστό για όσους διάβαζαν σωστά, αλλά ακολουθεί το μαστίγιο, διότι οι σκληροί όροι του Μνημονίου παραμένουν. Δηλαδή όσοι θα βγαίνουν στη σύνταξη -χωρίς 40 χρόνια ασφάλισης- πριν από το 65ο έτος θα την παίρνουν μειωμένη κατά 6% για κάθε χρόνο που θα τους λείπει ώς τα 65. Επίσης, στο 60ό έτος θα διαμορφωθεί το ελάχιστο όριο εξόδου και στα βαρέα επαγγέλματα, ενώ και οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος.

ΓΕΝΙΚΑ, με τις προβλέψεις του Μνημονίου, οι οποίες δεν παζαρεύονται ούτε και μπορεί να παρερμηνευτούν, όλοι οι όροι για τη συνταξιοδότηση γίνονται δυσμενέστεροι. Ουσιαστικά δηλαδή το σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων κατεδαφίζεται και δεν σώζεται με επικοινωνιακά παιχνίδια και κόλπα.

ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ, λοιπόν, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι να γνωρίζουν την καθαρή αλήθεια, όπως περιλαμβάνεται στο διαβόητο Μνημόνιο της αναλγησίας και την έχει δημοσιεύσει κατ' επανάληψη η «Ε» στα αναλυτικά της ρεπορτάζ. Η αλήθεια είναι οδυνηρή και βεβαίως οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: