Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Η κυριαρχία των αγορών








Γιάννης Παντελάκης
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 30/3/2010


Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Γ. Παπανδρέου έλεγε με κάθε δυνατό τρόπο πως αυτό που ζητάει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι πολιτική και όχι οικονομική στήριξη. Και η αλήθεια είναι πως την είχε.

Μετά από ένα μαραθώνιο παρασκηνιακών και προσκηνιακών διαβουλεύσεων, οι πολιτικοί ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης έδωσαν αυτή την πολιτική στήριξη. Είτε αυτή θα προέρχεται από τις ίδιες, είτε από το ΔΝΤ, σημασία έχει πως ομονόησαν να στηρίξουν τη χώρα μας με δανεισμό.

Όλοι συμφώνησαν ότι το κείμενο που εκδόθηκε από τους ηγέτες της ευρωζώνης, ήταν ένα κείμενο πολιτικής στήριξης προς τη χώρα μας, ώστε ν' ανασάνει από τις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών, που κερδοσκοπούν ασύστολα δανείζοντας την Ελλάδα με επιτόκια σχεδόν διπλάσια από εκείνα της Γερμανίας.

Άλλωστε, η εκτίμηση ότι πρόκειται για πολιτική και όχι οικονομική στήριξη, ενισχύεται και από το γεγονός ότι η απόφαση της ευρωζώνης, παραπέμπει σε μια πολύπλοκη διαδικασία. Θα πρέπει η χώρα να κηρύξει σχεδόν πτώχευση, δηλαδή αδυναμία ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες πληρωμής μισθών, συντάξεων κ.ο.κ., να μην μπορεί να δανείζεται από τις αγορές και στη συνέχεια να συναντηθούν και πάλι οι ηγέτες της ευρωζώνης και ομόφωνα ν' αποφασίσουν και πάλι να δοθεί ένα μέρος της οικονομικής ενίσχυσης (και το υπόλοιπο από το ΔΝΤ). Χθες, η χώρα επιχείρησε να δανειστεί 5 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα ήταν να δανειστεί με τους ίδιους επαχθείς όρους μ' εκείνους που δανειζόταν πριν την απόφαση της ευρωζώνης. Τι σημαίνει αυτό; Απλά, επιβεβαιώνει την απόλυτη κυριαρχία των αγορών και την αδυναμία της πολιτικής ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: