Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Όλοι πέτυχαν. Εμείς χάσαμε.





Κ. Παπανικολάου
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Απογευματινή" - 30/3/2010


Γιατί χαίρεται ο κόσμος (του Μεγάρου Μαξίμου) και χαμογελά, πατέρα; Επειδή ο πρόεδρος της κυβέρνησης πέτυχε το στόχο για τον οποίο έκανε το διπλωματικό μαραθώνιο μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μη πάει το μυαλό σας σε εθνικές επιτυχίες και άλλα ηχηρά παρόμοια. Αυτό για το οποίο αγωνίσθηκε ο Γ. Α. Παπανδρέου ήταν να πάει στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την έναρξη του χειμώνα, χωρίς να έχει προσφύγει στον «ευρωπαϊκό μηχανισμό», χωρίς να κυβερνά «υπό όρους ΔΝΤ» και χωρίς να κινείται μέσα σε ένα ναρκοπέδιο κοινωνικής αναταραχής. Έτσι απλά, όσο απλή είναι η αλήθεια.

Η τελική συμφωνία του ηγετικού Γερμανογαλλικού άξονα και των υπολοίπων εταίρων ήταν μια επιτυχία για όλους, αφού η πολιτική και η διπλωματία σε τέτοιες επιτυχίες αποβλέπει.

Τα χέρια του Γ. Παπανδρέου λύθηκαν για ένα κρίσιμο εξάμηνο, όπου οι τρεις μήνες θα είναι περίοδος θερινής ραστώνης. Η κ. Μέρκελ γύρισε στη Γερμανία με την ικανοποίηση ότι θα πει στους εκλογείς της πειστικά ότι δεν έδωσε στους χαραμοφάηδες ούτε λεπτό γερμανικού ευρώ και ότι τους υποχρέωσε να δεσμευτούν ότι θα πεινάσουν προτού ελεηθούν, και θα ελεηθούν μόνον αν πάρουν τα σκληρά μέτρα που θα επέβαλλε και το ΔΝΤ και πάλι με επιτόκια υψηλότερα εκείνων που χορηγεί το ΔΝΤ, επειδή πρέπει να τιμωρηθούν, αφού είναι οι αρχιτέκτονες της δικής τους κρίσης.

Ο κ. Σαρκοζί γυρνάει στο Παρίσι με τη βεβαιότητα ότι οι δεσμεύσεις των Ελλήνων για άλωση της ελληνικής αγοράς από γαλλικές επιχειρήσεις δεν τέθηκαν σε κίνδυνο, αφού ο πρωθυπουργός πέτυχε το βραχυπρόθεσμο πολιτικό του στόχο.

Ο κ. Θαπατέρο είναι, επίσης, χαρούμενος, επειδή τέθηκε ένα πρόκριμα ενίσχυσης και της δικής του Οικονομίας, που έχει χτυπηθεί από ισπανική κρίση.

Και βεβαίως περισσότερο χαρούμενες είναι οι διεθνείς αγορές, αυτό που εμείς αποκαλούμε «διεθνείς κερδοσκόποι», επειδή δεν έχασαν τον πελάτη. Αντιθέτως τώρα πλέον για να καλύψει το ελληνικό δημόσιο τις δανειακές ανάγκες του υπάρχει ένας μόνο δρόμος. Ο δανεισμός από αυτούς «με τις δικές μας δυνάμεις» και τα δικά τους υψηλά spread.

Ανάγκη της Ελλάδας είναι να συγκεντρωθούν περίπου 20 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες και θα συγκεντρωθούν από αυτούς ακριβώς τους ευτυχείς «κερδοσκόπους». Όλοι λοιπόν πέτυχαν. Ποιος έχασε; Μόνον ο πολίτης που θα πληρώνει τα σπασμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: