Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Η Ευρώπη μας επιβάλλει Δημοκρατία







Κ. Παπανικολάου
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Απογευματινή" - 26/11/2009


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέδειξε ότι υπάρχουν στην Ευρώπη πολιτικοί που τιμούν το θεσμικό τους ρόλο και ότι η Δημοκρατία διατηρεί το κύρος της, όταν οι βουλευτές στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Τώρα, γιατί όλα αυτά χάνονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ένα ερώτημα που πρέπει να υποβάλουμε όλοι στον εαυτό μας. Λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή 510 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 24 αποχές, αποδέχθηκε τη μεταρρύθμιση για τις τηλεπικοινωνίες.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα νομοθετικό κείμενο αναφέρεται στη χρήση του Διαδικτύου ως θεμελιώδες δικαίωμα. Θελήσαμε να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των πολιτών δεν θα αγνοηθούν και δεν θα καταπατηθούν», δήλωσε η εισηγήτρια, Γαλλίδα σοσιαλίστρια, Κατρίν Τροτμάν.

Με τους κανόνες αυτούς, που θα μπουν σε εφαρμογή ως τον Ιούνιο του 2011, θα ενισχυθούν τα δικαιώματα των καταναλωτών-πολιτών, θα διασφαλισθεί η ελευθερία πρόσβασης στο Διαδίκτυο, θα δοθεί ώθηση στον ανταγωνισμό, θα βελτιωθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων και θα εκσυγχρονισθεί η χρήση του ραδιοφάσματος.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμβάλαμε στη ενίσχυση των δικαιωμάτων των χρηστών των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και του Διαδικτύου», τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Κ., Τσέχος Jerzy Buzek, ο οποίος θα συνυπογράψει το νομοθετικό κείμενο με το Σουηδό υπουργό επικοινωνίας Asa Torstensson.

Σε ό,τι αφορά στο Διαδίκτυο, με τη νέα νομοθεσία δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αρχή «του τεκμηρίου αθωότητας». Έτσι, περιορισμοί πρόσβασης σε χρήστη δεν μπορεί να επιβληθούν παρά μόνον: «Αν είναι κατάλληλοι, αναλογικοί και απαραίτητοι εντός μιας δημοκρατικής κοινωνίας, με τον οφειλόμενο σεβασμό για το τεκμήριο αθωότητας, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και εφόσον είναι το αποτέλεσμα μιας δίκαιης και αμερόληπτης διαδικασίας».

Με την αναγνώριση στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο μιας νομικής προστασίας παρόμοιας με αυτή για τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να μεταφέρουν τις νέες ρυθμίσεις στο εθνικό τους δίκαιο ως τις 24 Μαΐου του 2011.

Για το υπόλοιπο φάσμα των επικοινωνιών θεσπίσθηκαν μέτρα ώστε να κατοχυρώνεται:

-Η βελτίωση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, όπως η μεταφορά, εντός μιας ημέρας, του νούμερου κινητού τηλεφώνου από τη μια εταιρεία στην άλλη.
-Η ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.

Όταν η Δημοκρατία θέλει μπορεί να λειτουργεί.

Άντε, και στα δικά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: