Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Είμαστε όλοι τριτοκοσμικοί







Ελιζαμπέττα Καζαλόττι
Αρθρογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 1/12/2009


Είμαστε οι «τριτοκοσμικοί» της Ευρώπης και μας αντιμετωπίζουν πλέον ως φτωχούς και προβληματικούς συγγενείς. Αυτό είναι πια δεδομένο και σχετίζεται με τη βαρειά κληρονομιά που αποκομίσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ως γνήσια τέκνα αμαρτωλών γονέων πληρώνουμε τώρα.

Γεγονός που όσοι από μας έχουν πάρε - δώσε με την Ευρώπη το γνωρίζουν καλά... Τα κακά νέα, όμως, δεν τελειώνουν εδώ, αφού ακόμη και σήμερα, που η χώρα μας επιχειρεί να αλλάξει σελίδα, καθημερινά δικαιώνεται η κακιά φήμη που πλέον μας συνοδεύει και βέβαια δεν αφορά μόνο τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας.

Πολλά χαρίσματα είχαν μέχρι πρόσφατα οι Ελληνες στα μάτια των ξένων, με πρώτο μια λαϊκή παράδοση αιώνων, που τους ταύτιζε με την έννοια της φιλοξενίας. Το διαψεύσαμε και αυτό και τα παραδείγματα είναι πολλά και γνωστά.

Ενα από τα τελευταία, το οποίο είναι και η αφορμή για αυτό το σημείωμα, μας εξισώνει με τις πλέον απολίτιστες υπό ανάπτυξη χώρες.

Οπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, εκπρόσωποι των δυνάμεων της δημόσιας τάξης άρπαξαν και ξυλοκόπησαν από τον δρόμο μητέρα με ανήλικο παιδί, επειδή επιχειρούσε μάταια να περάσει απέναντι με το καροτσάκι όπου είχε το παιδί της. Σχολίασαν μεγαλόφωνα δυο γυναίκες το γεγονός ότι κανένα αυτοκίνητο δεν σταματούσε και αυτό ήταν αρκετό για να εισπράξει ρατσιστικά σχόλια από δυο αστυνομικούς που βρίσκονταν στην περιοχή. Η γυναίκα, αρμενικής καταγωγής, τόλμησε να αντιδράσει λεκτικά και εκεί ξεκίνησε και ο εφιάλτης της. Την άρπαξαν, την εμπόδισαν να πάρει αγκαλιά το παιδί, την ξυλοκόπησαν, την ποδοπάτησαν, την έδεσαν πισθάγκωνα, τη συνέλαβαν και την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα. Την απελευθέρωσαν λίγες ώρες μετά, όταν διαπίστωσαν ότι διέμενε απολύτως νόμιμα στη χώρα μας.

Ενα ακόμη λοιπόν επεισόδιο ξενοφοβίας και αδικαιολόγητης βίας, που προστίθεται στα εκατοντάδες άλλα τα οποία διαδραματίζονται στη χώρα μας σχεδόν σε καθημερινή βάση. Είναι χαρακτηριστικά επεισόδια που επιβεβαιώνουν ότι κάτι πραγματικά έχει αλλάξει στην ψυχοσύνθεση του νεοέλληνα, που απ' ό,τι φαίνεται έπαψε να γνωρίζει το νόημα της λέξης «μπέσα».

Εν συντομία: μη μας κάνουν εντύπωση τα ξένα δημοσιεύματα, τα οποία όλο και πιο συχνά αναφέρονται με περιφρονητικούς χαρακτηρισμούς στη χώρα μας, αλλά, ούτε και η δυσπιστία με την οποία μας αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι.

Τίποτε δεν είναι τυχαίο και ως συγκοινωνούντα δοχεία λειτουργούν τα ψέματα και η ανευθυνότητα της εξουσίας, οι λαμογιές και ο ωχαδερφισμός των συμπατριωτών μας, η έλλειψη σεβασμού για τους άλλους. Συνθέτουν όλα μαζί την εικόνα χρεοκοπίας που εκπέμπει σήμερα η χώρα μας.

Για να ορθοποδήσουμε και να ξαναγίνουμε άνθρωποι, αλλαγές και νοικοκυρέματα δεν χρειάζονται μόνο τα οικονομικά μας, αλλά και η ίδια η αντίληψη του κάθε πολίτη, ένστολου ή μη. Δεν επιτρέπεται κανένας να θεωρεί την Ελλάδα κτήμα του, να την αγοράζει, να την πουλάει, να την ντροπιάζει ανάλογα με το κέφι του.

Και αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα όσοι μας κυβερνούν. Αναρωτιόμαστε για το αν θα την αποδεχθούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: