Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Μας κόβουν την ανάσα







Αλεξία Σβώλου
Συντάκτρια Ελεύθερου Τύπου
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 2/5/2009


Επιδρομή αλλεργιών του αναπνευστικού συστήματος -δηλαδή αλλεργικού άσθματος και ρινίτιδας- μας επιφυλάσσει η άνοιξη. Αν και το φαινόμενο του θερμοκηπίου φέρνει κατά κανόνα ολοένα και νωρίτερα τις εαρινές αλλεργίες, τα αποχαιρετιστήρια χιόνια του Μαρτίου καθυστέρησαν φέτος την έναρξή τους στη χώρα μας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι βροχές των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τα άφθονα νερά από τα λιωμένα χιόνια των προηγούμενων μηνών, προκάλεσαν μεγάλη ανθοφορία στα αγριόχορτα, αγριοσιτηρά και παριετάρια. Ως αποτέλεσμα, τα αλλεργικά συμπτώματα εκδηλώνονται πιο έντονα σε σύγκριση με παλαιότερες χρονιές, πλήττοντας ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Τις βροχερές μέρες η ατμόσφαιρα ξεπλένεται προσφέροντας ένα διάλειμμα ανακούφισης στους αλλεργικούς αλλά, από την άλλη, το νερό πολλαπλασιάζει τα φυτά, άρα και τη γύρη. Η ταλαιπωρία τους πάντως μάλλον θα παραταθεί και μετά τα τέλη Μαΐου, εκτός και αν ο τελευταίος μήνας της άνοιξης φέρει έναν πρόωρο καύσωνα που ξηράνει απότομα τα φυτά.

Για την έξαρση των αναπνευστικών αλλεργιών δεν ενοχοποιούνται μόνο τα γνωστά αλλεργιογόνα, όπως οι γύρεις των δέντρων και των χόρτων ή τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (τη μεγαλύτερη όλων των εποχών που έγινε από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Bristol και ονομάζεται «Παιδιά του ’90»), το άγχος πυροδοτεί την εμφάνιση αλλεργικού άσθματος -της σοβαρότερης μορφής των αλλεργιών- και ξεκινά τη βλαβερή του επίδραση πριν καν γεννηθούμε. Η έρευνα που παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη 14.000 παιδιών φανερώνει ότι οι αγχωτικές μέλλουσες μητέρες έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρά τα οποία θα εμφανίσουν αλλεργικό άσθμα μεγαλώνοντας. Ο καθηγητής Τζον Χέντερσον, που τη συντονίζει, αποδίδει το γεγονός στο κοκτέιλ των ορμονών το οποίο παράγει ο οργανισμός ως υγιή αντίδραση στο στρες. Η επικρατέστερη θεωρία είναι πως αυτές οι ορμόνες, με πρωταγωνίστρια την κορτιζόνη, επηρεάζουν με χρονοκαθυστέρηση το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου. Αλλα ευρήματα από το ερευνητικό μέτωπο υποστηρίζουν ότι περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο μελλοντικά ασθματικά παιδιά έχουν οι γυναίκες καπνίστριες που «έκοψαν» το τσιγάρο λόγω εγκυμοσύνης, οπότε έγιναν ακόμα πιο αγχωτικές. Νεότερες ενδείξεις δεν ενοχοποιούν μόνο τη μητέρα του μελλοντικού ασθματικού ασθενούς, αλλά και τη γιαγιά του (από την πλευρά της μητέρας του), αν και αυτή υπήρξε καπνίστρια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην κόρη της.

Στην έξαρση των αναπνευστικών αλλεργιών συμβάλλουν επίσης τα καθαριστικά τζαμιών με έντονη οσμή, καθώς και τα διάφορα αρωματικά χώρου, σύμφωνα με έρευνα του Νοσοκομείου Εθνικής Εβραϊκής Υγείας στο Ντένβερ των ΗΠΑ.

«Για να μειώσουμε την καθημερινή μας έκθεση σε αυτούς τους παράγοντες, προτιμούμε τα υγρά προϊόντα καθαρισμού και αποφεύγουμε κυρίως όσα σπρέι δημιουργούν λεπτή ομίχλη που εισέρχεται ευκολότερα στο αναπνευστικό», τονίζει ο δρ Harold Nelson, καθηγητής Ιατρικής του νοσοκομείου, με εξειδίκευση στο άσθμα και τη ρινίτιδα.

Τα οικιακά σπρέι έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στο άσθμα όταν το κλίμα είναι υγρό, καθώς τότε δεν στεγνώνουν εύκολα οι ερεθιστικές οσμές. Το γεγονός αυτό άλλωστε εξηγεί και γιατί το άσθμα κάνει «θραύση» στις χώρες του Βορρά με το χαρακτηριστικά υγρό κλίμα. Τέλος, για την εμφάνιση αλλεργικού άσθματος στα μικρά παιδιά (ηλικίας 6-7 ετών) ενοχοποιούνται και οι υψηλές δόσεις του αναλγητικού ακεταμινοφαίνη, που είναι εναλλακτικό φάρμακο της γνωστής ασπιρίνης. (Η χρήση ασπιρίνης δεν συνιστάται στα παιδιά, λόγω κινδύνου εμφάνισης μιας σοβαρής εγκεφαλικής παρενέργειας, του συνδρόμου Reye).

Οι αριθμοί

▪ 1 στους 4 Έλληνες θα εμφανίσει αλλεργία κάποια στιγμή στη ζωή του.

▪ 2πλασιάστηκε η συχνότητα εμφάνισης αλλεργικού άσθματος και ρινίτιδας την τελευταία 20ετία στη χώρα.

▪ 46% αύξηση αλλεργικού άσθματος καταγράφηκε σε παιδιά που παίρνουν το αναλγητικό ακεταμινοφαίνη.






Δεν υπάρχουν σχόλια: