Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Διπλό "φάουλ" χωρίς λόγο. Γιατί κύριε υπουργέ;






Νίκος Κατσαρός

Αρθρογράφος
Από την ιστοσελίδα "ellispoint.gr" - 10/1/2010


«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα», λέει ο θυμόσοφος λαός αλλά αυτό έχει πλήρη εφαρμογή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρώτα με τα τέλη κυκλοφορίας, όπου βρέθηκαν ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στο όνομα της «προστασίας του περιβάλλοντος» και χιλιάδες άλλοι να καταθέτουν τις πινακίδες στις εφορίες, μεταξύ αυτών και έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, για να μην καταβάλλουν τα αυξημένα τέλη. Αναγκάσθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου να δηλώσει ότι «έγινε λάθος» και θα διορθωθεί.

Ο πολίτης γνωρίζει και όλα δείχνουν ότι έχει αποδεχθεί να πληρώσει επιπλέον φόρους γιατί η κατάσταση της οικονομίας, που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση από αυτή του κ. Κώστα Καραμανλή, είναι τραγική. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός περιβάλλει με εμπιστοσύνη το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, γιατί θέλει να ακούει την αλήθεια όσο επώδυνη και αν είναι.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη και η ανοχή θα συνεχισθεί επ’ άπειρον, σε όσα «φάουλ» και αν υποπέσει το οικονομικό επιτελείο.

Ο χειρισμός της υπόθεσης της φορολογίας των γονικών παροχών, κληρονομιών και μεταβιβάσεων είναι επιεικώς «ερασιτεχνικός». Όφειλε το οικονομικό επιτελείο να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη τροπολογία για να ξέρει ο κάθε πολίτης τί πληρώνει και πότε.

Η τροπολογία κατατέθηκε, αργά το βράδυ, στη Βουλή, τακτική την οποία είχε καταδικάσει και ορθώς το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, χωρίς καν να υπάρχει αιτιολογική έκθεση και εισηγητική έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σε ποια ευνομούμενη πολιτεία ο πολίτης θα κάνει σήμερα μία πράξη μεταβίβασης ακινήτου και θα μάθει τι φόρος αναλογεί μετά από τρείς μήνες; Σε τι οφείλεται η βιασύνη ώστε να μη γνωρίζουμε ακόμη και σήμερα ποιοι είναι οι νέοι συντελεστές φορολόγησης, ποιά είναι τα αφορολόγητα ποσά και αν στις μεταβιβάσεις θα ισχύσουν οι υπάρχουσες αντικειμενικές τιμές ή οι νέες αυξημένες.

Εκ των υστέρων το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται το «φάουλ» και θα ανακοινώσει συγκεκριμένα πράγματα μέσα στις επόμενες ημέρες. Όμως το «φάουλ» έγινε και επιφέρει κίτρινη κάρτα. Και ως γνωστό όσο ελαστικός και αν είναι ο διαιτητής - στη συγκεκριμένοι περίπτωση οι φορολογούμενοι - στο δεύτερο σκληρό «φάουλ» υπάρχει δεύτερη κίτρινη και αποβολή, τουλάχιστον με όρους ποδοσφαίρου. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους ορισμένοι στο οικονομικό επιτελείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: