Νίκος Μπέλλος
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 17/7/2010
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ απλώς κατώτερη των περιστάσεων, αλλά τραγικά ανύπαρκτη στις διμερείς συζητήσεις που είχε με την Κομισιόν και τους εταίρους της ευρωζώνης, στο θέμα του μνημονίου, αλλά και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που γίνονται σε κοινοτικό επίπεδο, στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης. Οπως επισημαίνουν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μνημόνιο είναι εξαιρετικά αυστηρό γιατί η κυβέρνηση το δέχθηκε χωρίς… κουβέντα.
Η ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΛΕΕΙ ότι όταν πας σε μια διαπραγμάτευση ζητάς περισσότερα για να έχεις τη δυνατότητα να υποχωρήσεις και να πάρεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Αυτό έκαναν και οι εταίροι, οι οποίοι παρουσιάζοντας το σχέδιο του μνημονίου διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν τόσο έντρομη στην ιδέα ότι μπορεί να μην πάρει τα δάνεια, που δεν άλλαξε ούτε κόμμα... Αυτό φάνηκε, άλλωστε, στη συνέχεια όταν ενώπιον της λαϊκής κατακραυγής υπουργοί εκλιπαρούσαν τις Βρυξέλλες για κάποιες βελτιώσεις, ενώ ευχαριστούσαν τους κοινοτικούς για τα... ψίχουλα που πήραν. Τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν τόσο πολλά που στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δεν εκφράστηκε ποτέ η παραμικρή ανησυχία για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος το 2010.
TΟ ΙΔΙΟ… ΒΙΟΛΙ και στη διαπραγμάτευση που γίνεται σήμερα στην Ε.Ε. σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. Πλήρως εξαρτημένη από τις δόσεις των δανείων των εταίρων η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, χρησιμοποιεί μόνο τη λέξη «ja» στις εξωφρενικές απαιτήσεις των Γερμανών.
ΔΕΧΘΗΚΕ, μεταξύ των άλλων οικονομικών κυρώσεων, να διακόπτονται οι χρηματοδοτήσεις από το Γεωργικό Ταμείο της Κοινότητας στις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος, ενώ γνωρίζει ότι οι Ελληνες αγρότες εισπράττουν ετησίως 3,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του εισοδήματός τους.
ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι θα αποδεχθεί επίσης και τις πολιτικές κυρώσεις στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης, όπως η αναστολή της ψήφου στη λήψη των αποφάσεων στην Ε.Ε., ή ακόμη και την εντελώς ακραία θέση του Βερολίνου να προβλεφθεί δυνατότητα συμφωνημένης χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους. Το αν αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε έξοδο από την ευρωζώνη είναι «ψιλά γράμματα». Ολα στο βωμό της επόμενης δόσης των δανείων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου