Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Οι Ισλανδοί ξύπνησαν. Εμείς γιατί κοιμόμαστε ;






Κ. Παπανικολάου
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Απογευματινή" - 28/6/2010


Συνυπεύθυνα με την πολιτική ηγεσία, τα ΜΜΕ οδηγούν από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια -κατά την αποδοτική νομική ορολογία- σταθερά το εθνικό σκάφος στην ξέρα της παντοειδούς πτώχευσης. Της πτώχευσης του πολιτικού συστήματος, της πτώχευσης των πυλώνων μιας δημοκρατίας, της πτώχευσης των θεσμών και των αξιών, της πτώχευσης της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο και εν τέλει της πτώχευσης των Ελλήνων και όχι απαραίτητα της Ελλάδας, μια που υπάρχουν δύο Ελλάδες, εκείνη των κρατούντων και ωφελημένων ακόμα και από την κρίση και εκείνη των πολλών που θα ζήσουν σε μαύρη φτώχεια, χωρίς όραμα και ελπίδα για πολλά ακόμα χρόνια…

Όλος αυτός ο εφιάλτης θα μπορούσε να τελειώσει νωρίτερα, αν αντί για επεισόδια θιάσου σκιών, η πολιτική ηγεσία είχε από καιρό θεσμοθετήσει τον ιταλικό νόμο του 1980, που επέτρεψε την εξέλιξη της επιχείρησης «καθαρά χέρια». Να θεσπίσει τη διαπραγμάτευση ανακριτή με κατηγορούμενο της ελαχιστοποίησης της ποινής του αν τεκμηριώσει την ευθύνη των «μεγάλων ψαριών» στα συνεχή σκάνδαλα.

Και παράλληλα, τη συνταγματική αναθεώρηση που προέβλεπε ότι η δικαστική έρευνα κατά πολιτικών και υπουργών προχωράει σε κάθε υπόθεση χωρίς την άδεια της Βουλής και όταν ο δικαστικός φάκελος ολοκληρωθεί και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση να καλείται η Βουλή να αποφανθεί αν πρέπει να δικαστεί ο κατηγορούμενος πολιτικός. Σε μια τέτοια τεκμηρίωση καμία Βουλή δεν θα μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια. Όμως στην Ελλάδα ο δικαστής υποχρεούται «αμελητί» όταν βρει ύποπτο πολιτικό πρόσωπο να κλείσει τη δικογραφία και να τη στείλει στη Βουλή… για συγκάλυψη!

Αλήθεια, αυτοί που ψήφισαν αυτή τη συνταγματική παρανομία, θα έπρεπε να βρίσκονται και σήμερα στη Βουλή και να … ερευνούν ευθύνες συναδέλφων τους;

Στη μακρινή Ισλανδία με ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, η ισλανδική κυβέρνηση υποχρεούται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις πλέον ισχυρές ρυθμίσεις στον κόσμο σχετικά με την προστασία της ελευθερίας του λόγου, του Τύπου και των δημοσιογραφικών πηγών, αλλά και όσων «διαρρέουν» στο Διαδίκτυο απόρρητα στοιχεία για πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα.

Το νομοσχέδιο θα ενισχύει την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και όσων αποφασίζουν τη διαρροή στον Τύπο στοιχείων που αφορούν πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα. Θα δημιουργεί ένα περιβάλλον που θα ευνοεί τη δημοσίευση στοιχείων για ύποπτες πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών ή διαφθοράς πολιτικών. Στην Ελλάδα κοιμόμαστε και περιμένουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: