Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Αν μπορούσαμε να ακούμε ό,τι αξίζει ...







Κ. Παπανικολάου
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Απογευματινή" - 7/6/2010


Τα λένε όλα, αλλά δεν τους ακούμε, επειδή τα λόγια τους δεν χαϊδεύουν τα αυτιά μας. Χθες, ο Αμερικανός οικονομολόγος Μαρκ Γουάισμπροτ μας ενημέρωσε πως στην περίπτωση της Ελλάδας οι αριθμοί που θα οδηγούσαν σε έξοδο από την κρίση «δεν βγαίνουν». Η χώρα, είπε, αργά ή γρήγορα θα χρεοκοπήσει με «χορηγό» το ΔΝΤ.

Υπάρχει ακόμα σωτηρία; Ναι, απαντά και αναφέρει ως διεξόδους το «μηδενικό επιτόκιο δανεισμού», την «αναδιαπραγμάτευση» ή «άρνηση του χρέους», ακόμα και την «έξοδο από το ευρώ».

Πολλές φορές η στήλη έχει αναφέρει τη δήλωση του προέδρου του Οικονομικού Τμήματος του ΑΠΘ, καθηγητή Μ. Σιδηρόπουλου, ότι η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ σαν ένα φθαρμένο Lada να φορούσε μηχανή Ferrari και να μην έβλεπε ότι έτσι θα διαλυθεί.

Ο Γουάισμπροτ έχει μελετήσει τις οικονομικές κρίσεις κρατών την τελευταία 20ετία σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Γης, από την Ασία έως τη Λατινική Αμερική. Πολλές φορές βρέθηκε επί τόπου, ερεύνησε αλλά και διαφώνησε με τις λύσεις που επέβαλε το ΔΝΤ. Συνεχίζει να διαφωνεί και στη δική μας περίπτωση, όπως έγραψε χθες το «ΒΗΜΑ».

«Η Αργεντινή -αναφέρει- άλλαξε τις απόψεις μου, γιατί απέδειξε πως μια χώρα με μεσαίο κατά κεφαλήν εισόδημα, χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, βυθισμένη στη χειρότερη οικονομική και δημοσιονομική κρίση, μπορεί να αρνηθεί τους όρους του ΔΝΤ και να κάνει πολύ καλά».
Ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή που μπορεί να γίνει τώρα στην Ελλάδα και απάντησε: «Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά όλες συνεπάγονται σκληρότερη γραμμή απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και άρνηση αποδοχής των προταθέντων όρων. Εάν θέλουν να δανείσουν με επιτόκιο κοντά στο μηδέν και να καταργήσουν τους όρους, όπως αύξηση φόρων, μείωση δημόσιων επενδύσεων, μείωση μισθών κ.λπ., τότε μια ανεκτή συμφωνία είναι πιθανή. Άλλες επιλογές περιέχουν αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους ή αποχώρηση από το ευρώ. Ή και τα δύο μαζί.

Αυτά επίσης θα σήμαιναν κόστος για την ελληνική οικονομία, αλλά θα ήταν μικρότερο και θα είχε μικρότερη διάρκεια από τη χωρίς ορατό τέλος ύφεση, στην οποία με τις σημερινές συμφωνίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση».

Δυστυχώς, η κυβέρνηση τα γνωρίζει αυτά και προσπαθεί απλώς να βγει η ίδια, με το μικρότερο κόστος, από την πολιτική κρίση. Ας πεθάνει η Ελλάδα…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: