Κ. Παπανικολάου
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Απογευματινή" - 7/4/2010
Μετά από 117 χρόνια ένας πρωθυπουργός που ξεκίνησε από την οδό Χαριλάου Τρικούπη πλησιάζει να κάνει αυτό που έκανε το 1893 ο ίδιος ο Χαρίλαος Τρικούπης, όταν ως πρωθυπουργός είπε (;) στη Βουλή το περίφημο: «Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν».
Και η Ιστορία δεν είναι ένα Έπος -όπως πολλοί νομίζουν- αλλά «μια συρραφή από ανέκδοτα», όπως διαπίστωσε ο μεγάλος πολιτικός στοχαστής Αρθουρ Κέστλερ.
Υπάρχει μια σωρεία ομοιοτήτων που εξηγεί γιατί ο Γ. Α. Παπανδρέου, φερόμενος όπως ο προ 117 ετών προκάτοχός του, δηλώνει «Κοντεύουμε να πτωχεύσουμε». Αλλά ταυτόχρονα ερμηνεύει γιατί κάνει σωρεία γκαφών και αστοχιών με τη διπλωματία των τρικ και την αναβλητικότητα των μοιραίων αποφάσεων, που νομοτελειακά τον οδηγούν ή στην παραίτηση ή στην επανάληψη και επισήμως του «επτωχεύσαμεν». Προφανώς του έχει γίνει εφιάλτης αυτή η προοπτική. Και οι εφιάλτες ποτέ δεν επιτρέπουν ψυχραιμία και ώριμες αποφάσεις. Η δικηγόρος και ιστορικός της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Λύντια Τρίχα, στο βιβλίο της «Χαρίλαος Τρικούπης – Μια βιογραφική περιήγηση», αναφέρει πολλά στοιχεία που πρέπει να ξέρουμε για να κατανοήσουμε τη λογική των επαναλήψεών τους.
«Άνθρωποι μηδέποτε ελθόντες εις την Βουλήν, χθες συνωθούντο εκεί» σημείωνε την επόμενη ημέρα του «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Παλιγγενεσία».
«Ευθύς μετά την επικύρωσιν των πρακτικών ήλθεν εις το βήμα ο Πρωθυπουργός κρατών χαρτίον λευκόν. Αφού εισαγωγικώς αναμάσησε τα περί αρωγής της ξένης πίστεως και ενίσχυσιν των εγχωρίων Τραπεζών, δι’ εκατοστήν φοράν επανέλαβε το οικτρόν ψεύδος ότι έχομεν ισοζύγιον και επαρκούμεν εις πάσας ημών τας υποχρεώσεις». Αυτό το ρεπορτάζ του 1993 μπορεί, με αλλαγμένη μόνο τη γλώσσα, να αναδημοσιευθεί ακριβώς ίδιο όταν και εάν έρθει η ώρα της επανάληψης του φαινομένου.
«Με τα δημόσια οικονομικά σε αδιέξοδο και τα ελληνικά χρεόγραφα σε κατρακύλα, ο Χαρίλαος Τρικούπης κατέφυγε σε νέους φόρους, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στο λαό να στηρίξει την οικονομία», αναφέρεται στο βιβλίο. Σας θυμίζει τίποτα αυτό;
«Τις πταίει;» ρωτούσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, με αφορμή την πολιτική και οικονομική αστάθεια της εποχής εκείνης. «Πού πήγαν τα λεφτά;» ρωτούσε ο Γ. Παπανδρέου στις τελευταίες εκλογές… Πλάκα δεν έχουν οι επαναλήψεις; Μόνο που ο Χαρίλαος Τρικούπης δεν ισχυριζόταν ότι ξέρει πού θα τα βρει. Η μόνη διαφορά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου