Θανάσης ΤσίτσαςΑρθρογράφοςΆρθρο του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 12/6/2009Τελικά, στο Διεθνές Συνέδριο Προγραμματιστών που πραγματοποιεί κάθε χρόνο στο Σαν Φρανσίσκο η Apple, ο ιδρυτής της Στιβ Τζομπς δεν έκανε την εμφάνισή του, αφού δεν διέκοψε την αναρρωτική του άδεια και το νέο iPhone 3GS δεν έφερε την επανάσταση.
Αντ' αυτού η Apple αποκάλυψε αυτό που τα φιλαράκια στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών αποκαλούν «χτύπημα ταχύτητας» (speed bump): το καινούργιο iPhone είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το παλιό iPhone με τη διαφορά ότι είναι πιο γρήγορο. Διαθέτει ισχυρότερο επεξεργαστή, μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρία, φωτογραφική μηχανή με ανάλυση 3 Mpixel βιντεοκάμερα, δέχεται φωνητικές εντολές -τα δύο τελευταία χαρακτηριστικά για τα οποία πολλά άλλα κινητά τηλέφωνα καμαρώνουν εδώ και πολύ καιρό- και περιλαμβάνει μια ψηφιακή πυξίδα, γεγονός που κάνει το χαρτογραφικό του πρόγραμμα πολύ πιο έξυπνο. Η Apple υποστηρίζει ότι το καινούργιο iPhone 3GS είναι δύο φορές γρηγορότερο, κατά μέσο όρο, από το παλιό (το S συμβολίζει την ταχύτητα - speed). Το τηλέφωνο (η έκδοση των 16 GB θα τιμάται 199 δολάρια και η έκδοση των 32 GB 299) βγαίνει στην αγορά στις 19 Ιουνίου και αρκετοί θα στηθούν στην ουρά για να το αγοράσουν. Ωστόσο, άλλοι είναι πολύ διστακτικοί.
Η αγορά κινητής τηλεφωνίας πρόσφατα έγινε μια από τις πιο πρωτοποριακές γωνιές του επιχειρησιακού τομέα της τεχνολογίας. Ο σοβαρός ανταγωνιστής του, το Palm Pre, που τιμάται σήμερα 200 δολάρια -με το καινούργιο γεμάτο στιλ λειτουργικό του σύστημα, το κομψό του σχέδιο και τον καταπληκτικό ασύρματο φορτιστή του- σίγουρα φαίνεται να αξίζει την προσοχή όλων, όπως άλλωστε και τα πάρα πολλά τηλέφωνα που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Android της Google, τα οποία αναμένεται να βγουν στην αγορά τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, ύστερα από διετή χρήση του iPhone, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία κάποιοι απεχθάνονται: όπως για παράδειγμα τον πολύπλοκο τρόπο που εναλλάσσεται μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων.
Παρ' όλα αυτά, αυτό που συνειδητοποιήσαμε την περασμένη Δευτέρα στο Σαν Φρανσίσκο ενίσχυσε την άποψη ότι το iPhone γίνεται σχεδόν ανίκητο σε σύγκριση με κάθε άλλη συσκευή κινητής τηλεφωνίας. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή το ίδιο το μηχάνημα είναι τέλειο. Δεν είναι τέλειο. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, το iPhone (έχουν πουληθεί παγκοσμίως περί τις 40 εκατ. συσκευές) προσέλκυσε κάτι που κανένας από τους αντιπάλους του δεν είχε καταφέρει να προσελκύσει: μια αφοσιωμένη ακολουθία προγραμματιστών που φτιάχνουν εκπληκτικά προγράμματα για τη συσκευή. Υπάρχουν τώρα περισσότερες από 50.000 εφαρμογές που διατίθενται στο κατάστημα ενσωματωμένων εφαρμογών του iPhone και η Apple λέει ότι ο ρυθμός με τον οποίο οι προγραμματιστές προσθέτουν προγράμματα αυξάνεται συνεχώς. Κανένας από τους ανταγωνιστές της Apple δεν πλησιάζει αυτά τα νούμερα. Το Android είναι στη δεύτερη θέση με 5.000 εφαρμογές και τα καταστήματα Nokia και Blackberry έχουν μόλις λίγο περισσότερες από 1.000 εφαρμογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου