Σοφία Βούλτεψη
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στο site "Ελεύθερη Ζώνη" - 3/9/2012
Όλο και πιο συχνά και όλο και περισσότεροι ξένοι αξιωματούχοι συνειδητοποιούν (και ομολογούν) τον τελευταίο καιρό τους κινδύνους που εγκυμονεί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Πολιτικοί και οικονομολόγοι από χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο τόσο στην οικονομία των χωρών τους (θα έχαναν περίπου το 10% του ΑΕΠ τους λόγω απωλειών από τις εξαγωγές), όσο και στη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Μια δήλωση που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα από τον αντιπρόεδρο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Μίκαελ Μάιστερ, από το βήμα της Μπούντεσταγκ, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, ακόμη και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Μάιστερ, αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποσταθεροποιούσε ακόμα περισσότερο την ήδη ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Απλά ρίξτε μια ματιά στον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται η Ελλάδα», είπε, επισημαίνοντας την εγγύτητα της χώρας με τη Μέση Ανατολή, όπου εκτυλίσσεται εμφύλιος πόλεμος στην Συρία, αλλά και στις ακόμα ευάλωτες χώρες των Βαλκανίων.
Για να υπογραμμίσει πως «πρέπει να διευρύνουμε τον διάλογο για την Ελλάδα πέρα από τις καθαρά χρηματοοικονομικές και οικονομικές διαστάσεις του θέματος».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Άρμιν Λάσετ, από το ίδιο κόμμα, που δήλωσε στο Reuters ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη και ανεπιθύμητες αναταραχές στην νότια Ευρώπη.
«Μια έξοδος ίσως οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα με δισεκατομμύρια σε ένα τέτοιο σενάριο» είπε. «Διακυβεύονται πολύ περισσότερα εδώ από το αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου».
Και οι δύο, βέβαια, επανέλαβαν ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στις συμφωνίες οικονομικής στήριξης που έχει υπογράψει.
Αυτό σημαίνει πως μπορεί Ρέσλερ και Βεστερβέλε να επιμένουν (για τους γνωστούς εσωτερικούς κομματικούς λόγους) στη σκληρή γραμμή, αλλά στη Γερμανία το κλίμα έχει αλλάξει.
Το ίδιο και στην Αυστρία, όπου η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, μιλώντας στην εφημερίδα Die Presse, υποστήριξε ξεκάθαρα πως «η αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα απέβαινε σε βάρος των Αυστριακών φορολογούμενων», υπογραμμίζοντας πως η ενότητα της Ευρωζώνης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ευημερίας, από κοινού με την τήρηση των δεσμεύσεων των μελών της για μεταρρυθμίσεις.
Δεν είναι τυχαία και η αλλαγή πλεύσης των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Στη Süddeutsche Zeitung δημοσιεύθηκε άρθρο υπό τον τίτλο «Η λάθος διάγνωση του δρος Ρέσλερ», όσον αφορά στην άποψη του αντικαγκελαρίου, σύμφωνα με την οποία μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ρέσλερ συνιστά μια θεραπεία χωρίς να είναι σε θέση να κρίνει, εάν είναι σωστή. «Όπως κάθε άλλος πολιτικός, ο υπουργός Οικονομίας δεν γνωρίζει εάν οι εκτιμήσεις του αντιστοιχούν στην πραγματικότητα ή απλά στη γνώμη του τελευταίου οικονομολόγου με τον οποίο μίλησε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αρθρογράφος.
Από την πλευρά του, το περιοδικό Σπήγκελ, αναφερόμενο στα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας, εκτιμά πως «αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, η ανεργία θα αυξανόταν δραματικά στις δεκαεπτά χώρες μέλη. Ειδικά στη Γερμανία η ανεργία θα εκτινασσόταν στο 9%».
Ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ, προειδοποίησε πως μετά από μια κρίση που διαρκεί ήδη τέσσερα χρόνια, καμιά από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις δεν μπορεί να γλιτώσει.
Από την πλευρά του, και το ΔΝΤ επανέλαβε ότι στηρίζει την Ελλάδα, λέγοντας πως η τρόικα θα επικεντρωθεί στη μείωση του ελλείμματος, στα διαρθρωτικά μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, καθώς και για την εξασφάλιση μόνιμης και υψηλότερης ανάπτυξης.
Ο δε Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν, δήλωσε στην εφημερίδα «Αυστρία» πως η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και σε αντάλλαγμα θα της δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των χρεών της.
Ο Φάιμαν υπογράμμισε πως η κρίση στην Ελλάδα είναι τόσο βαθιά και η ανεργία τόσο υψηλή, ώστε, χωρίς μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει.
Κατηγόρησε μάλιστα όσους διατυπώνουν την άποψη ότι μια αποπομπή των Ελλήνων από το ευρώ θα στοίχιζε φθηνότερα από μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ότι ψεύδονται, καθώς με δραχμές οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν καθόλου να πληρώσουν τα χρέη τους, η χώρα θα οδηγείτο σε φτωχοποίηση και η Ευρώπη θα έπρεπε να βοηθήσει με δισεκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά, είπε, θα ήταν πάρα πολύ ακριβότερα από ό, τι μια παράταση χρόνου.
Ανάλογες δηλώσεις σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη έκανε το Σάββατο και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Γερμανός Γιόργκ Ασμουσεν.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Allgemeine, προειδοποιεί ότι «τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν τόσο συντεταγμένα όσο φαντάζονται μερικοί» και ότι απώλειες ως προς την ευημερία δεν θα υποστεί μόνον η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και η Γερμανία.
Την ίδια ώρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης. Ο επικεφαλής του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε το Σάββατο πως η Ευρώπη βρίσκεται κοντά στην επίλυση της κρίσης, καθώς, όπως λέει, η ανταγωνιστικότητα ενισχύεται, βελτιώνεται ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής των χωρών-μελών, ο ESM θα αποτελέσει δίχτυ ασφάλειας και συζητούνται οι δυνατότητες για την επίτευξη ανάπτυξης.
Επομένως, όλα δείχνουν πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πριν από τρεις μήνες κάτι τέτοιο υπήρχε μόνο στα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων.
Παρ’ όλα αυτά, οι εξελίξεις δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν από την αντιπολίτευση, που συνεχίζει να υποστηρίζει πως οι στόχοι της επαναδιαπραγμάτευσης και της επιμήκυνσης έχουν εγκαταλειφθεί.
Όπως αποδεικνύεται, η αλήθεια είναι πως δεν έχουν εγκαταλειφθεί.
Αυτό, όμως, που η κυβέρνηση υποχρεούται να πράξει άμεσα, είναι να επωφεληθεί του καλού κλίματος για να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες ανάκαμψης της οικονομίας.
Διαφορετικά, θα μιλούμε και πάλι για μέτρα που πέφτουν σε πηγάδι χωρίς πάτο.
Αλλά περιθώρια δεν υπάρχουν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου