Καθηγητής Καρδιολογίας,
διευθυντής Α' Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής
Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,
«Ιπποκράτειο» ΓΝΑ,
Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Άρθρο του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 15/9/2009
Η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να προσβληθεί στο απώτερο μέλλον από καρδιακό νόσημα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και σακχαρώδη διαβήτη.
Μια πρόσφατη, όμως, μελέτη από το Πίτσμπουργκ έδειξε ότι ο θηλασμός εξουδετερώνει αυτό τον κίνδυνο, δρώντας ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές του Πίτσμπουργκ από τα στοιχεία που συνέλεξαν από 140.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ολες οι γυναίκες που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη είχαν γεννήσει και ερωτήθηκαν για πόσο διάστημα μετά τη γέννα θήλασαν τα παιδιά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια του θηλασμού τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακό νόσημα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι γυναίκες που θήλασαν για έναν με δύο μήνες είχαν μικρή πιθανότητα να έχουν σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αυξημένη χοληστερόλη, ενώ οι γυναίκες που θήλασαν για περισσότερο από έξι μήνες κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν μικρότερη πιθανότητα, σε σχέση με εκείνες που δεν θήλασαν, να προσβληθούν από έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό. Συγκεκριμένα, για κάθε 100 γυναίκες που θηλάζουν συνολικά για τουλάχιστον 12 μήνες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, θα αποφευχθεί μία περίπτωση σακχαρώδους διαβήτη, ενώ για κάθε 125 γυναίκες που θηλάζουν για τουλάχιστον 12 μήνες θα προληφθεί ένα δυσμενές καρδιακό συμβάν.
Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της παραπάνω μελέτης ήταν ότι η προστατευτική επίδραση του θηλασμού παρέμενε ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος, δηλαδή ακόμα και οι γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος μετά την εγκυμοσύνη παρουσίαζαν παρόμοια οφέλη από τον θηλασμό. Γι' αυτό οι ερευνητές τονίζουν ότι ο θηλασμός κάνει καλό στην καρδιά και όσο περισσότερο διαρκεί τόσο πιο ευνοϊκές είναι οι επιδράσεις του στην καρδιά και στα αγγεία.
Ισως οι ευεργετικές ιδιότητες του θηλασμού να αποτελούν έναν μηχανισμό της Φύσης για να αντιρροπήσει το κόστος της εγκυμοσύνης και της γέννας. Μετά την εγκυμοσύνη έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνεται το εναποτιθέμενο στην κοιλιακή χώρα λίπος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η περιφέρεια της μέσης. Αυτό παρατηρείται συστηματικά στις περισσότερες γυναίκες, ανεξάρτητα από το σωματικός τους βάρος πριν από την εγκυμοσύνη. Η εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια και ίσως αποτελεί τη βασική αιτία που αυξάνει ο καρδιαγγειακός κίνδυνος με την εγκυμοσύνη. Ενδεχομένως η ευνοϊκή επίδραση του θηλασμού να οφείλεται στο γεγονός ότι ο θηλασμός βοηθάει στη μείωση του κοιλιακού πάχους και άρα, στη μείωση της εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού.
Φυσικά για να τεκμηριωθούν οι παραπάνω υποθέσεις είναι απαραίτητες περισσότερες μελέτες. Πάντως, φαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα ότι οι μαμάδες δεν πρέπει να θηλάζουν μόνο για να εξασφαλίσουν την καλή υγεία των παιδιών τους, αλλά πρέπει να θηλάζουν για να εξασφαλίσουν και τη μακροπρόθεσμη καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου