Κατά τη διάρκειας της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν. Νανόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Βank κ. Δ. Μαντζούνης, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θ. Πανταλάκης και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης κ. Χρ. Γκόρτσος, έγινε αναφορά και στο ζήτημα των μεταχρονολογημένων επιταγών και κυρίως στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να προστατευθούν οι λήπτες επιταγών οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις περιμένουν ως και 1,5 χρόνο ώσπου να εισπράξουν τα χρήματά τους. Για το θέμα αυτό όμως δεν ελήφθη κάποια απόφαση αλλά συμφωνήθηκε σε επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί άμεσα, εφόσον οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της αγοράς.
Σε ό,τι αφορά το πάγωμα των πλειστηριασμών, οι τράπεζες δεσμεύθηκαν να μην προχωρήσουν σε καμία κατάσχεση περιουσιακού στοιχείου επιχείρησης ή ιδιώτη ως το τέλος του έτους ανεξάρτητα από πού προέρχεται η οφειλή σε αυτές, δηλαδή αν είναι στεγαστικό, καταναλωτικό ή επιχειρηματικό δάνειο. Ωστόσο η συμφωνία για πάγωμα των πλειστηριασμών αφορά μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες και όχι προς το Δημόσιο ή μεταξύ ιδιωτών.
Σχετικά με τις οφειλές προς το Δημόσιο η ρύθμιση αναμένεται να εφαρμοστεί σε επόμενη φάση για πρόσφατα χρέη και όχι ληξιπρόθεσμα για τα οποία έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια αρκετές ρυθμίσεις άτοκων δόσεων και διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων.
Η νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τα παραπάνω αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, το περασμένο έτος οι πλειστηριασμοί λόγω χρεών προς τα πιστωτικά ιδρύματα ανήλθαν περίπου σε 4.500. Για το 2009 ναι μεν υπάρχει αυξητική τάση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν διπλάσιοι του περυσινού έτους.
Ωστόσο ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με την έξαρση που παρατηρείται στην έκδοση ακάλυπτων επιταγών που πλήττει όλη την αλυσίδα της οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες από την Τειρεσίας ΑΕ, στα τέλη Ιουλίου του 2009 ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ήταν 196.431
συνολικής αξίας 1,95 δισ. ευρώ, τη στιγμή που πέρυσι, καθ΄ όλο το 2008, ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ήταν 118.036, συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ. Δηλαδή εφέτος έχει σχεδόν διπλασιασθεί ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών- και ακόμη υπολείπονται τέσσερις μήνες ως το τέλος του έτους.
Το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τρόπους ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών. Ηδη έχουν κατατεθεί ορισμένες προτάσεις από τους εμπόρους τις οποίες και επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ειδικότερα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητεί την άμεση προώθηση δύο μέτρων που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ακάλυπτων επιταγών:
1. Επέκταση του χρονικού ορίου για το σφράγισμα των επιταγών από τις τράπεζες και την αναγγελία στον Τειρεσία, από 8+8 ημέρες που ισχύει σήμερα, σε 30 ημέρες, παρατείνοντας έτσι το διάστημα στο οποίο μια επιχείρηση θα μπορέσει να φανεί συνεπής στη συγκεκριμένη υποχρέωσή της και 2. Αρση των ποινικών κυρώσεων και μη καταχώριση στον Τειρεσία των ακάλυπτων επιταγών κάτω των 3.000 ευρώ και των σχετικών με αυτές διαταγών πληρωμής, και διατήρηση μόνο των αστικών μέσων είσπραξής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου