Αγγελική Παπαμιλτιάδου
Δημοσιογράφος
Συνέντευξη με τον Υπουργό Ανάπτυξης κο Κωστή Χατζηδάκη
στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" - 2/8/2009
Κύριε υπουργέ, η δημιουργία του αγωγού Ναμπούκο αναβαθμίζει ενεργειακά την Τουρκία. Τώρα η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει τον αγωγό αντι-Ναμπούκο. Ποιες κινήσεις γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση;
Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούμε για την ενέργεια και η οποία περιλαμβάνει μέτρα εξοικονόμησης και μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς τη λεγόμενη διπλωματία των αγωγών: τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI (Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία), τον South Stream, καθώς και έναν καινούριο αγωγό που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ουγγαρία, μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Ο αγωγός αυτός μπορεί να συνδέεται με ένα καινούριο τέρμιναλ στην Καβάλα για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Οπως αντιλαμβάνεστε, οι αγωγοί αυτοί, οι οποίοι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, θα ενδυναμώσουν τη θέση μας διεθνώς και θα μας εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη.
Ωστόσο, συναντάτε προβλήματα στον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.
Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη δόση υπερβολής σε σχέση με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για το συγκεκριμένο θέμα. Μην ξεχνάτε ότι τη συμφωνία για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου την κάναμε αφού εξελέγη η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Στο προσεχές διάστημα θα διευκρινιστούν οι βουλγαρικές προθέσεις.
Πρόσφατα η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε άδεια σε ξένη εταιρεία να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο και από την Ελλάδα για το Αιγαίο;
Πράγματι, επεξεργαζόμαστε νέο νομικό πλαίσιο για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο, με στόχο να εκσυγχρονίσουμε το σημερινό πλαίσιο, το οποίο ισχύει από τη δεκαετία του 1990, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό για τους επενδυτές, να συμφωνεί πλήρως με τους κανόνες του κοινοτικού δικαίου και, φυσικά, να λάβει υπόψη του τις σύγχρονες περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Θέλουμε, για να το πω πιο απλά, λαμβάνοντας υπόψιν και τις τελευταίες εξελίξεις, να υιοθετήσουμε το μοντέλο, όπως λέγεται, της «ανοιχτής πόρτας». Τώρα για το πού στο Αιγαίο θα γίνονται οι έρευνες πετρελαίου, θα υπάρχει μια τετραμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομίας, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, ούτως ώστε να λαμβάνονται υπόψιν όλες οι παράμετροι.
Και οι πάγιες αρνητικές αντιδράσεις της Τουρκίας;
Η Ελλάδα δεν παραιτείται σε καμία περίπτωση από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε ξεφεύγει από τις δημόσιες τοποθετήσεις γι αυτό το θέμα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι έρευνες θα γίνονται βάσει των στοιχείων που υπάρχουν και των προτεραιοτήτων της χώρας. Με άλλα λόγια, θα λαμβάνονται υπόψη η πιθανότητα εξεύρεσης πετρελαίου, το περιβάλλον και, φυσικά, ο παράγων εξωτερική πολιτική.
Ανακοινώθηκε πέρυσι αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ λόγω των τιμών «ρεκόρ» στο πετρέλαιο. Από τότε οι τιμές έχουν υποχωρήσει σχεδόν στο ένα τρίτο. Δεν θα έπρεπε να μειωθούν και τα τιμολόγια;
Η ΔΕΗ, στην οποία μέτοχοι κατά 51% είναι οι ίδιοι οι καταναλωτές, μιας και αναφερθήκατε στα νοικοκυριά, είχε, λόγω των τιμών του πετρελαίου, μια εξαιρετικά αρνητική χρονιά πέρυσι που της άφησε τεράστιο έλλειμμα. Φέτος τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα. Για να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, όμως, πρέπει να έχει έσοδα. Φέτος η ΔΕΗ δικαιούται να έχει κάποια κέρδη, έτσι ώστε οι ίδιοι οι καταναλωτές θα δουν την επιχείρηση να έχει καλύτερη πορεία.
Να περιμένουμε αυξήσεις;
Ούτε μία στο εκατομμύριο! Ολες οι συζητήσεις που γίνονται πάνω στο συγκεκριμένο θέμα δείχνουν απλώς ότι διεκδικούμε το παγκόσμιο βραβείο του λαϊκισμού.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο συγχώνευσης οργανισμών. Ερχεται και δεύτερο κύμα;
Ως υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύουμε, μέχρι τέλος Αυγούστου, να φέρουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις δικές μας συγχωνεύσεις. Σε εμάς καταργούνται 3 φορείς, συγχωνεύονται άλλοι 19 σε 8, περιορίζονται τα διοικητικά συμβούλια από 22 σε 8 και ο αριθμός των μελών τους από 192 σε 66. Σε συνολικό επίπεδο η κυβέρνηση παραμένει στην απόφαση για 12.000 προσλήψεις και αναλογία 2:1. Δηλαδή, για κάθε δύο συνταξιοδοτήσεις, μία πρόσληψη.
Είσαστε και μέλος της διυπουργικής επιτροπής. Πού προσανατολίζεστε για το άμεσο μέλλον;
Πρώτα απ' όλα συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές: προχωρεί η προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΑΘ και στις αλυκές, ενώ είναι σε εξέλιξη παρόμοιες διαδικασίες στα τουριστικά ακίνητα. Εμείς, στο υπουργείο Ανάπτυξης προχωρούμε τα σχέδιά μας για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ. Πρωτύτερα πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε με μια διαδικασία μόχλευσης του ομίλου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, πράγμα το οποίο θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο, αλλά και σε διαχωρισμό ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς έχουν διακριτούς ρόλους. Οσον αφορά τη ΔΕΣΦΑ, η άποψή μου είναι ότι το κράτος πρέπει να διατηρήσει το 51%, λόγω του ότι είναι ο διαχειριστής των δικτύων. Σε σχέση με την πορεία του προϋπολογισμού: θα ήθελα να σημειώσω ότι στο δεύτερο εξάμηνο, η πορεία σε σχέση με τις δαπάνες θα είναι πολύ καλύτερη. Διότι το πρώτο εξάμηνο δαπανήσαμε για τα ειδικά μέτρα για τους ανέργους, τους αγρότες, τον τουριστικό κλάδο κ.λπ. Το σκέλος των δαπανών, επομένως, ήταν εμπροσθοβαρές. Σε σχέση, επίσης, με τα έσοδα, το δεύτερο εξάμηνο θα είναι, προφανώς, εκείνο που θα αποδώσουν και τα πρόσφατα -δυσάρεστα αλλά αναγκαία- φορολογικά μέτρα.
Ακούστηκε ότι θα περικοπούν ο 13ος μισθός, το επίδομα άδειας κ.λπ. Τα εξετάζετε ως κυβέρνηση;
Δείτε: άλλο μεγάλη διεθνής κρίση και άλλο Αρμαγεδδών. Εχεις την εντύπωση, παρακολουθώντας ορισμένα δελτία ειδήσεων, ότι την άλλη μέρα δεν θα βρεις λίθον επί λίθου. Βεβαίως και είμαστε σε δύσκολη περίοδο. Βεβαίως και είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε δύσκολα μέτρα που έχουν πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση πιστεύει, όμως, ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο.
Πολλοί πάντως θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινείται αποσπασματικά στα μέτρα στήριξης επιμέρους κλάδων (κλιματιστικά, αυτοκίνητα κ.λπ.) χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, με μόνο στόχο προεκλογικά οφέλη.
Εμείς ό,τι και να κάνουμε, θα κατηγορηθούμε από κάποιους. Όταν κάνουμε κάτι ευχάριστο, όπως τα μέτρα στήριξης, η αντιπολίτευση λέει ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αν κάνουμε κάτι δυσάρεστο κατηγορούμαστε ότι είμαστε ανάλγητοι και νεοφιλελεύθεροι. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά με τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώσαμε πριν από ένα μήνα. Εκεί γιατί κανείς δεν είπε ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο; Αν είμαστε σε προεκλογική περίοδο αυτό ισχύει γενικώς. Ή είμαστε ή δεν είμαστε!
Είμαστε;
Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Δεν είναι στις προθέσεις μας.
Τίποτα, δηλαδή, πριν από τον Μάρτιο;
Σας έχω αναφέρει μέτρα που έχουν χρονικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Πριν από ένα χρόνο πέρασε διάταξη για την κατάργηση τραπεζικών χρεώσεων (προμήθειες στα δάνεια κ.λπ.). Ακόμα και σήμερα, όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν. Δεν μπορεί τελικά η κυβέρνηση να επιβληθεί στις τράπεζες;
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει την κυβέρνηση για τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα». Έχουμε επιστολές απ' όλες τις τράπεζες που μας βεβαιώνουν ότι θα συμμορφωθούν αμέσως. Εάν διαπιστώσουμε ότι δεν γίνεται αυτό, προφανώς θα κινηθούμε κατά των τραπεζών. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, και τον χειμώνα επιβάλαμε πρόστιμα. Καταχρηστικές λογικές μας βρίσκουν αντίθετους και δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Άλλωστε δεν χρωστάμε σε κανέναν.