Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Το φλερτ των εκλογών








Έλλη Στάη
Δημοσιογράφος
Από την ιστοσελίδα της "ellispoint.gr" - 25/10/2010


Γιατί φλερτάρουν οι πρόωρες εκλογές στο μυαλό του Έλληνα πρωθυπουργού? Αυτό είναι το ερώτημα που κρύβει πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις και πρέπει να ψάξουμε από σήμερα.

Kαι αν διαπιστωθεί αδιεξοδο, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του, δυσαρμονία δηλαδή της λαϊκής βούλησης και της κυβέρνησης, μετά τις αυτοδιοικητικες εκλογές, ποιο μπορεί να είναι το χρονικό σημείο των πρόωρων εθνικών εκλογών?

Αυτό είναι το ερώτημα που δεν τέθηκε και δεν απαντήθηκε, γιατί για μένα ήταν ξεκάθαρο ότι στη σκέψη του πρωθυπουργού οι πρόωρες εθνικές εκλογές φλερτάρουν με επιμονή. Αυτός πρέπει να είναι και ο βασικός λόγος που αισθάνθηκε την ανάγκη να αρχίσει να απευθύνεται σε πανελλαδικό ακροατήριο εφ όλης της ύλης. Δεν είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Καλλικράτη, ούτε έχει σημασία αν θα εκλεγεί ο κ. Σγουρός η ο κ. Καμίνης - όχι τόσο μεγάλη που να κινητοποιείται ο κ. Παπανδρέου σε ρυθμούς εθνικού εκλογικού διακυβευματος.

Γιατί φλερτάρουν οι πρόωρες εκλογές στο μυαλό του Έλληνα πρωθυπουργού? Αυτό είναι το ερώτημα που κρύβει πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις που πρέπει από αύριο να ψάξουμε. Είναι το βάρος των επώδυνων μέτρων για την διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία, με την οποία πράγματι έχουμε μια σε εξέλιξη μετωπική σύγκρουση? Είναι πράγματι το δυσβάστακτο ηθικό βάρος που κουβαλάει το DNA του ΠΑΣΟΚ μπροστά στα μέτρα που πλήττουν εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχει ταχθεί να προστατεύει και να υπερασπίζει? Είναι το νέο συμβόλαιο που χρειάζεται να γίνει με την Τρόικα γιατί φαίνεται πλέον ότι ίσως αντιμετωπίσουμε και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας? Είναι ότι σε τόσο δύσκολες συγκυρίες είναι απαραίτητο να υπάρχει απόλυτη ταύτιση της λαϊκής εντολής όπως βγαίνει από τις κάλπες, με το κυβερνητικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται, κάτι που δεν συνέβη μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009? Είναι όλα αυτά μαζί και κάποια άλλα ακόμη?


Το βέβαιο είναι ότι το φλερτ , για να μην πω ο αρραβώνας με την πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες , είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός απευθύνεται πλέον σε ένα εθνικό ακροατήριο εξηγώντας όλα όσα καταιγιστικά συμβαίνουν στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Από αυτό το στοιχείο ξεκινούν όλα όσα θα πρέπει να συζητήσουμε από σήμερα.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΙΑ ΟΤΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ…


Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Δεύτερο μνημόνιο








Άννα Παναγιωταρέα

Δημοσιογράφος
Άρθρο της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 18/11/2010


Έχω τη μεγίστη απορία αν ο κ. Γ. Παπανδρέου, στην ξενιτιά που πήγε, είχε χρόνο να ρίξει μια ματιά στον διεθνή Τύπο και να διαβάσει τα πολιτικά σχόλια που αφορούν στην αυτοδιοικητική αναμέτρηση, την επαύριον των εκλογών. Φυσικά, την τεράστια αποχή, που σχεδόν ακυρώνει το εκλογικό αποτέλεσμα, αναδεικνύοντας μειοψηφικές αυτοδιοικητικές ηγεσίες, δεν τη λαμβάνουν υπόψη τους. Αντίθετα, θεωρούν ότι οι Πολίτες επιδοκιμάζουν την πολιτική του μνημονίου. Και το χειρότερο, αυτούς που αντιδρούν τους θεωρούν «οπαδούς ενός απαρχαιωμένου Κομμουνιστικού Κόμματος»!

ΕΤΣΙ, ο κ. Παπανδρέου μάς είπε –προεκλογικά– ότι αν δεν τον ψηφίζαμε, θα ήμαστε απάτριδες. Οι ξένοι τώρα μας λένε ότι όσοι δεν τον ψηφίσαμε για αρχι-περιφερειάρχη είμαστε κομμουνιστές. Πολλοί θα πουν ότι όσα λέγονται από τα χείλη των ξένων για μας μάλλον πρέπει να τα εκλαμβάνουμε ως κομπλιμέντα ή να μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Οι ξένοι είναι για τα ξένα, κι εμείς είμαστε για τον τόπο μας. Βιώνουμε κάθε μέρα τα θλιβερά αποτελέσματα των διατάξεων των μνημονίου και όμως περιμένουμε τα χειρότερα. Γιατί η κυβέρνηση λέει πως διαπραγματεύεται τώρα εκείνα τα οποία έπρεπε να είχε διαπραγματευθεί προτού βάλει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της.

Μιλάνε οι αρμόδιοι παράγοντες για «μια νέα συμφωνία» αλλά εκείνο που δεν λένε είναι ότι η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη τουλάχιστον ως το 2016 να πορεύεται κάτω από τη σκιά του μνημονίου.

Άραγε δεν θα ζητήσει, από βήματος Βουλής, ευθύνες σύσσωμη η αντιπολίτευση ότι μόλις έξι μήνες μετά την υπογραφή και εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, πορευόμαστε, πλησίστιοι, στο δεύτερο γιατί οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ήταν ανέφικτο να εκπληρωθούν μέσα στην τριετία; Υπέγραψε χωρίς να μετρήσει ότι το 2013 που υποτίθεται ότι θα αλλάζαμε σελίδα το χρέος μας θα ξεπερνούσε το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή, ότι θα βγαίναμε πιο χρεωμένοι από ό,τι μπήκαμε; Και μόνον χρεωμένοι; Το πρόγραμμα του δανεισμού μοιάζει σαν τις μολυβένιες σφαίρες δεμένες στους αστραγάλους των βαρυποινιτών, ενώ ταυτόχρονα οι «φρουροί» μάς διατάζουν να τρέξουμε και τροχαδάκι. Το δημόσιο χρέος δεν παλεύεται. Οπότε και οι αγορές μένουν κλειστές.

ΔΙΑΒΑΖΩ στον βρετανικό Τύπο πως οι Ιρλανδοί σκέφτονται να μη δανειστούν, να μη ζητήσουν βοήθεια από την ευρωζώνη και να κρατήσουν το ΔΝΤ μακριά τους. Συνεννοούνται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, όπως μπορούν, βλέποντας την τραγωδία της Ελλάδας. Εμείς άραγε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα με τούτη εδώ την άβουλη κυβέρνηση που «διαπραγματεύεται» να παρατείνει την επικυριαρχία του ΔΝΤ για πέντε ακόμη έτη;

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Οταν το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο








Σταύρος Λυγερός
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή" - 19/11/2010


Είναι κοινός τόπος ότι η Ευρωζώνη βυθίζεται σε κρίση. Οι αντιφάσεις της, που στην περίοδο των «παχιών αγελάδων» επικαλύπτονταν από το κλίμα ευφορίας, έχουν βγει με δύναμη στην επιφάνεια. Τα επιμέρους προβλήματα χωρών–μελών υφίστανται, αλλά το μείζον είναι η ανισομερής ανάπτυξη και η διαφορά ανταγωνιστικότητας στους κόλπους της Ευρωζώνης. Αυτές δημιουργούν αναπόφευκτα ανισορροπία και αδύνατους κρίκους.

Είναι αποδεδειγμένο ότι από την ύπαρξη του κοινού νομίσματος επωφελούνται οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες, με πρώτη τη γερμανική. Τα γερμανικά πλεονάσματα κατά βάσιν είναι τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού Νότου. Το ευρώ εμποδίζει τις λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες–μέλη να εξισορροπήσουν το μειονέκτημά τους. Επειδή καμία χώρα–μέλος δεν μπορεί να ανεχθεί για πολύ την υπονόμευση των συμφερόντων της, όσες χάνουν έδαφος, θα αντιδράσουν. Η ιδεολογική ισχύς του ευρώ θα καθυστερήσει, αλλά δεν θα ανασχέσει αυτή την αντίδραση.

Οι Γερμανοί τα θέλουν όλα δικά τους. Θέλουν την Ευρωζώνη, επειδή εκεί διοχετεύουν τα δύο τρίτα των εξαγωγών τους και επίσης επειδή απολαμβάνουν το άυλο κεφάλαιο της ηγεμονίας. Ταυτοχρόνως, επιχειρούν να επιβάλουν τους δικούς τους ιδιοτελείς όρους. Η Ευρωζώνη, όμως, δεν θα επιβιώσει μόνο με δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα και αυστηρές ποινές. Η μέθοδος αυτή είναι αμφίβολης οικονομικής αποτελεσματικότητας, αφού εγκλωβίζει τις οικονομίες στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Επίσης, θίγει το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που είναι η ισότιμη συμμετοχή των χωρών–μελών.

Η κ. Μέρκελ φρόντισε να διαλύσει και τις όποιες ψευδαισθήσεις, σφίγγοντας με την πολιτική της τη θηλιά στο λαιμό των αδύνατων κρίκων. Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι οι γερμανικές ελίτ δεν είναι σε θέση να διαχειρισθούν με σοφία τη δύναμή τους. Στην πραγματικότητα, με τον οικονομικό εθνικισμό τους, υπονομεύουν την Ευρωζώνη και μαζί τα μεσομακροπρόθεσμα συμφέροντά τους.

Οι μουτζαχεντίν του μονεταρισμού έχτισαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, βάζοντας «το κάρο μπροστά από το άλογο». Θεσπίζοντας κοινό νόμισμα χωρίς μηχανισμούς εξισορρόπησης, βάθυναν το εσωτερικό χάσμα. Στο σημείο όπου έχουν φθάσει τα πράγματα, χωρίς κοινή οικονομική διακυβέρνηση και χωρίς αποφασιστικά βήματα προς την πολιτική ενοποίηση, το ευρώ θα γεννήσει αναπόφευκτα διαλυτικές τάσεις.



Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Πάτος








Δημήτρης Δανίκας
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Το Βήμα" - 19/11/2010


Ανεξάρτητος και κουραφέξαλα. Ουδείς ουδέτερος. Γιατί τότε είσαι παρατηρητής, τουρίστας, αδιάφορος, χαβαλετζής. Τότε από πολιτική σκέψη και κοινωνική ευαισθησία κατευθείαν στα σκουπίδια. Οταν λοιπόν αναφέρονται σε κάποιον «ανεξάρτητο» εννοούν αυτόν που δεν βόσκει στην κομματική στρούγκα. Δηλαδή ο πανηγυρισμός των ημερών για τους δύο νικητές Αθήνας και Θεσσαλονίκης ήταν το πιο αυτονόητο πράγμα από συστάσεως του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παιδιά, ύστερα από έναν και πλέον αιώνα κατακτήσαμε το στοιχειώδες. Οτι δηλαδή οι δήμαρχοι προέρχονται από την τοπική κοινωνία. Ανεξαρτήτως χρώματος και σημαίας. Μπράβο μας. Από την άλλη, η νίκη τόσο του Καμίνη όσο και του Μπουτάρη προέκυψε όχι τόσο λόγω της προσωπικής κομματικής ανεξαρτησίας τους όσο από την ολοσχερή χρεοκοπία του Παπαγεωργόπουλου και του Νικήτα Κακλαμάνη. Δηλαδή όποιος περπατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας έπρεπε απαραιτήτως να βουλώνει τη μύτη του. Κάτι σαν πτυελοδοχείο, σαν μύξα, σαν χωματερή.

Απροσμέτρητο το βάθος της παρακμής στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η πελατεία και η αυτοκόλλητη σχέση με πάσης φύσεως συμφέροντα, από καταπατητές δημόσιας γης ως τους εργολάβους των πεζοδρομίων, ξεπερνάνε όλα τα σκάνδαλα της πολιτικής μας ζωής.

Οποιον ρωτούσες απ΄ οποιοδήποτε κόμμα, ακόμη και τον πιο φανατικό της Νέας Δυστυχίας, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να στέλνει μια μούντζα. Δεν το ήξεραν; Φυσικά. Αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Ο ένας στήριζε τον άλλον. Ο πρώτος αγκαλιά με τον δεύτερο. Ολοι μαζί μια μεγάλη παρέα. Μακριά από την κοινωνία. Αδιάφοροι, κυνικοί για τα προβλήματα που μαστίζουν κάθε φτωχό πολίτη αυτής της πόλης. Ουδεμία σχέση με τη γειτονιά, τους δρόμους, τον Ανθρωπο.

Και η απάντηση των ψηφοφόρων μία: Μπορεί να μην κάνουν τίποτε, αλλά χειρότεροι αποκλείεται να είναι από την προηγούμενη εξουσία. Αυτό το εφαλτήριο των δύο ανεξάρτητων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο πάτος της Νέας Δημοκρατίας!

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Γαία πυρί μιχθήτω








Παντελής Καψής
Δημοσιογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Το Βήμα" - 14/11/2010


Για την Ευρώπη, το μεγάλο θέμα της εβδομάδας ήταν ασφαλώς η διαφαινόμενη χρεοκοπία της Ιρλανδίας. Για την Ελλάδα ήταν βέβαια και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αντιθέτως ελάχιστοι θα έγραψαν στη μνήμη τους τη διήμερη απεργία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Κι όμως με τον τρόπο της σχετίζεται άμεσα με την ιρλανδική κρίση και τα δικά μας οικονομικά χάλια.

Το δικαιολογητικό της απεργίας ήταν οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον διάλογο που θα ξεκινήσει- αν ποτέ...- με αντικείμενο την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Εκλεισαν τις πόρτες στους φοιτητές τους, όχι για κάποιες αποφάσεις δηλαδή που τους θίγουν αλλά για το γεγονός ότι η εκλεγμένη κυβέρνηση είχε την απερισκεψία να καταθέσει προτάσεις τις οποίες προφανώς δεν εγκρίνουν οι πνευματικοί μας ταγοί!

Ενας αφελής θα περίμενε ίσως ότι σε μια περίοδο που όλα γύρω μας μοιάζει να καταρρέουν οι διακεκριμένοι λειτουργοί του κορυφαίου ίσως πνευματικού μας ιδρύματος θα είχαν την ελάχιστη αυτοσυγκράτηση πριν βγουν στους δρόμους τουλάχιστον να συζητήσουν. Οτι θα καταλάβαιναν, παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου άλλωστε, ότι αν βάλουν κι αυτοί φωτιά στον τόσο ευαίσθητο χώρο που υπηρετούν, θα συμβάλουν αρνητικά στο κλίμα ηρεμίας που τόσο ανάγκη έχουμε στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Στοιχειώδης κοινωνική ευθύνη.

Κι όμως όχι. Σήκωσαν προκαταβολικά την παντιέρα της αντίστασης. «Δεν συζητάμε». Οταν όμως το κατά τεκμήριο πιο μορφωμένο τμήμα του πληθυσμού επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά, τι θα πρέπει να περιμένουμε από τους ιδιοκτήτες των φορτηγών για τις άδειες, τους φαρμακοποιούς για το ποσοστό κέρδους ή τους γιατρούς του ΙΚΑ για τον έλεγχο της συνταγογράφησης; Προφανώς τίποτα.

Αυτό θα είναι και το μεγάλο τεστ για την οικονομία και την κυβέρνηση τη χρονιά που έρχεται. Ο κίνδυνος να πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις καθώς θα συνεχίζεται η ύφεση και θα προχωρούν αλλαγές που θίγουν κάθε είδους συντεχνιακά συμφέροντα.

Το καθαρό ποσοστό με το οποίο προηγείται το ΠαΣοΚ- 4 ως 6 μονάδες με συντηρητικές εκτιμήσεις έδειξε η πρώτη Κυριακή- αφήνει ένα περιθώριο αισιοδοξίας. Οσοι μιλούν με την κυβέρνηση ωστόσο κατανοούν ότι το δίλημμα των εκλογών δεν ήταν αναγκαστικά μιας χρήσης. Αν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις επιλέξουν τη λογική της «ανυπακοής» και γαία πυρί μιχθήτω τότε καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν είναι αρκετή.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε ένα συναινετικό άνοιγμα προς την αντιπολίτευση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Και αν έχει μυαλό ο κ. Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να ανταποκριθεί και να επαυξήσειμόνο έτσι θα μπορέσει να βγει και από το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο τον έσπρωξαν οι σύμβουλοί του με τον ασυνάρτητο αντιμνημονιακό αγώνα.

Κανείς δεν μιλά για συγκυβέρνηση. Ούτε εφικτή ούτε επιθυμητή είναι. Ενα μίνιμουμ πλαίσιο συναίνεσης όμως μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο για να αντέξει η οικονομία σε ένα επιδεινούμενο διεθνές πλαίσιο. Γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή και η σωτηρία δεν είναι δεδομένη!

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Από μία κλωστή ...







Αλέξης Παπαχελάς
Δημοσιογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή" - 14/11/2010


Ο πρωθυπουργός είχε πείσει πολλούς σοβαρούς ανθρώπους, εντός και εκτός Ελλάδος, πως πραγματικά δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος ή ακόμη και η επανεκλογή του. Οι ξένοι εταίροι μας θεωρούσαν πως έχουν έναν πεισματάρη συνομιλητή, ο οποίος, έστω και αν δεν ειδικεύεται ακριβώς στο μάνατζμεντ, επιμένει να εφαρμόσει όσα χρειάζονται για να βγει η χώρα από την κηδεμονία. Ορισμένοι, όχι πολλοί είναι η αλήθεια, υπουργοί του επίσης τον πίστεψαν και δούλευαν σκληρά, αγνοώντας το πολιτικό κόστος, για να λύσουν προβλήματα που κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει εδώ και χρόνια. Ξαφνικά όμως, και χωρίς προηγούμενη συζήτηση ή προειδοποίηση, ο κ. Παπανδρέου άλλαξε γραμμή και αποφάσισε πως «το πολιτικό κόστος βεβαίως και μετράει», ανοίγοντας ταυτόχρονα θέμα εκλογών και νομιμοποίησης της πολιτικής του. Κανείς μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν είχε θέσει τέτοιο θέμα.

Οι ξένοι άρχισαν να αναρωτιούνται τι συνέβη, και να αμφισβητούν τις αντοχές του κ. Παπανδρέου. Οι υπουργοί που τον είχαν πάρει σοβαρά και που δουλεύουν, σταμάτησαν. Οι υπουργοί που δεν δουλεύουν και είναι απλώς επαγγελματίες πολιτικοί άρχισαν την γκρίνια, την κριτική σε όλους και σε όλα, και να υποστηρίζουν χωρίς τεκμηρίωση ότι «πρέπει να αλλάξουμε πολιτική». Τζάμπα μάγκες είναι βεβαίως, γιατί πέραν της καταξίωσής τους στον ρόλο του κομματάρχη Θεσσαλονίκης ή άλλης περιφέρειας, η επόμενη γενιά δεν θα τους θυμάται για τίποτα που άφησαν πίσω τους. Τίποτα. Είναι πραγματικά εξοργιστικό να βάζουν οι επαγγελματίες λουφαδόροι της πολιτικής στο στόχαστρό τους όσους τολμούν, δουλεύουν σκληρά και άρα κάνουν και λάθη. Τι πιο εύκολο από το να κάθεσαι σε ένα πολιτικό γραφείο, να χαϊδεύεις τα αυτιά όσων έχεις διορίσει εδώ και δεκαετίες στο Δημόσιο και να κάνεις και αφ’ υψηλού κριτική;

Τέλος πάντων, ο κ. Παπανδρέου έχασε τις τελευταίες εβδομάδες πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο, και εκτός και εντός. Είναι πολύς ο κόσμος που θύμωσε μαζί του, όπως και ο κόσμος που απογοητεύθηκε σφόδρα από το επίπεδο τόσο της διακαναλικής παρουσίας του όσο και του μηνύματος της τελευταίας Κυριακής. Kαμία εκ των δύο εμφανίσεων δεν περιείχε αυτό που θέλει ο Ελληνας να δει αυτήν την ώρα: πολιτικό μεγαλείο ή σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση. Μεγαλείο θα μπορούσε να δείξει με μια γενναία κίνηση συναίνεσης ή και συνεργασίας. Το σχέδιο αναμένεται.

Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι σχέδιο έχει η τρόικα και πως αυτό θα ακολουθήσουμε ή θα χρεοκοπήσουμε. Μπορεί, όμως, ο κ. Παπανδρέου να κάνει τα επόμενα δύσκολα βήματα στον «δρόμο του μαρτυρίου», μπορεί να πάει κόντρα στο βαθύ ΠΑΣΟΚ, που έμεινε πιστό εδώ και χρόνια, χωρίς να χάσει τον έλεγχο της κυβέρνησης και του κόμματος; Από αύριο το πρωί θα έχει απέναντί του: υπουργούς και στελέχη που έχουν αγανακτήσει με τον πριγκιπικό τρόπο που διοικεί και παίρνει κρίσιμες αποφάσεις, τους Καστανίδηδες του ΠΑΣΟΚ που θα πιέζουν να ξηλωθεί ο Παπακωνσταντίνου για να ηρεμήσει ο κόσμος (και μετά;), την τρόικα που θα θέλει πρόσθετα μέτρα, την ύφεση που αφήνει όλο και πιο βαθιές χαρακιές και έναν Σαμαρά που θα κινείται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, γιατί θα πιστεύει ότι «του βγήκε». Και όλα αυτά, ενώ υπάρχει η βαθιά πεποίθηση ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και πως υπάρχει μια μεγάλη νάρκη στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, που είναι το πόσα λεφτά χρωστάει πραγματικά το Δημόσιο σε ιδιώτες από ΦΠΑ και επιστροφή άλλων φόρων, προμήθειες, επιδοτήσεις κ. λπ.

Ολα λοιπόν κρέμονται από μία κλωστή. Ο κ. Παπανδρέου ξέρει τι πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες και αυτήν τη φορά δεν έχει τη δικαιολογία πως δεν είχε ενημερωθεί. Το ζήτημα είναι μέχρι πού αντέχει η κοινωνία, η κυβέρνησή του, το κόμμα του και, βέβαια, και ο ίδιος. Γιατί μην ξεχνάμε πως και οι πολιτικοί έχουν όρια ψυχικής αντοχής. Προς το παρόν, πάντως, πρέπει να μαζέψει τα «σπασμένα», να ξαναπείσει εντός και εκτός ότι δεν τον νοιάζει το πολιτικό κόστος και να πείσει τους μη κολλητούς του υπουργούς και συνεργάτες: πρώτον, ότι θα βαδίσουν μαζί τον «Γολγοθά» και, δεύτερον, πως δεν θα τους πουλήσει στην επόμενη ανηφόρα. Γιατί, αν ξαναλαχανιάσει και αρχίσει να πέφτει προς τα πίσω, η κατρακύλα δεν θα έχει τέλος.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Γεωπολιτικά παιχνίδια στην Ασία







Thomas Friedman
Δημοσιογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Το Βήμα" - 11/11/2010


Μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στις εφημερίδες. Πάρε για παράδειγμα αυτόν τον τίτλο που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στη «Ηindustan Τimes»: «Κλίντον: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να περιορίσουν την Κίνα» και αναφερόταν σε μια δήλωση της υπουργού ΕξωτερικώνΧίλαρι Κλίντονενόσω βρισκόταν σε περιοδεία στην Ασία. Οχι, η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει να περιορίσει την Κίνα με τον τρόπο που επεδίωκε να το κάνει με τη Σοβιετική Ενωση, αλλά το βέβαιον είναι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν πέρασε τρεις ημέρες στην Ινδία για να βελτιώσει την τεχνική του στη γιόγκα.

Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να δείξει στην Κίνα ότι η Αμερική ξέρει αυτό που ξέρει και η Ινδία: η πρόσφατη «επιθετικότητα» του Πεκίνου προκαλεί νευρικότητα στους γείτονες την Κίνας. Κανείς από τους γείτονες της Κίνας δεν τολμάει να προφέρει δημοσίως την απαγορευμένη λέξη «ανάσχεση» (σ.σ. Containment: το δόγμα της ανάσχεσης ή «περιχαράκωσης» του αντιπάλου, που εφήρμοσαν οι ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο εις βάρος της ΕΣΣΔ). Πράγματι, κανείς τους δεν σκοπεύει να προωθήσει μια τέτοια πολιτική. Ωστόσο μια νέα αίσθηση ανησυχίας πλανάται πάνω από την Ασία.

Ολοι οι γείτονες της Κίνας θέλουν να της πουν, κατά το πρότυπο της πινακίδας «Ούτε να διανοηθείς να παρκάρεις εδώ»: «Ούτε να διανοηθείς να χρησιμοποιήσεις την αναπτυσσόμενη οικονομική και στρατιωτική επιρροή σου για να επιβάλεις τις αξιώσεις σου σε συνοριακές διαμάχες και στα πλούσια σε πετρέλαιο νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Διότι, αν το κάνεις, όλοι οι γείτονες της Κίνας είναι καταδικασμένοι να γίνουν οι νέοι καλύτεροι φίλοι των Αμερικανώνσυμπεριλαμβανομένης της Ινδίας». Αυτός είναι ο λόγος που καθένας από τους γείτονες της Κίνας διακατέχεται από την επιθυμία να δει τον πρόεδρό του να φωτογραφίζεται δίπλα στην υπουργό Κλίντον ή τον πρόεδρο Ομπάμα- με μια λεζάντα που θα μπορούσε να γράφει: «Ειλικρινά, Κίνα, δεν θέλω να σου σταθώ εμπόδιο. Δεν επιθυμώ έναν ασιατικό ψυχρό πόλεμο. Απλώς θέλω να εμπορευόμαστε και να έχουμε καλές σχέσεις. Αλλά, σε παρακαλώ, μη διανοηθείς καν να παρκάρεις στη θέση μου, διότι αν το κάνειςέχω ένα μεγαλόσωμο φίλο από την Ουάσιγκτον... και έχει δικό του γερανό».

Αυτό θα το αποκαλούσα «ανάσχεση λάιτ», και πυροδοτήθηκε τον τελευταίο χρόνο από μια ξαφνική αναβάθμιση των αξιώσεων της Κίνας σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε αντίθεση με την ήρεμη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην περιοχή δύο χρόνια πριν. Οπως έγραψε στις 4 Αυγούστου η Κριστίνα Κάριλ, συντάκτρια του περιοδικού «Foreign Ρolicy»: «Επί χρόνια οι ασιάτες ειδήμονες εξυμνούσαν την Κίνα για τη γρήγορη αντίληψη, την ευφυΐα και την επιδεξιότητα που επέδειξε οικοδομώντας πολιτισμικούς και οικονομικούς δεσμούς με όλους της τους γείτονεςκαι υπερνικώντας με τις κατάλληλες μανούβρες τους ηλίθιους, μπουνταλάδες Αμερικανούς. Αλλά σε μόλις έξι μήνεςη Κίνα ανέλαβε τον ρόλο του νταή και προέτρεψε τους γείτονές της να απλώσουν κόκκινο χαλί στον θείο Σαμ».

«Τα τελευταία χρόνιατο Πεκίνο τοποθέτησε τις αξιώσεις στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας στον πυρήνα των εθνικών του συμφερόντων, ως ζήτημα ισότιμο με εκείνο του Θιβέτ ή της Ταϊβάν. Αυτό θύμωσε τις άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Μπρουνέι, Ινδονησίας, Μαλαισίας, Φιλιππινών, Ταϊβάν και Βιετνάμ, που επίσης διεκδικούν μερίδια σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή... Επειτα, το κινεζικό Ναυτικό προχώρησε σε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, αναπτύσσοντας στη διεκδικούμενη θάλασσα πλοία και από τους τρεις στόλους του και εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον φανταστικών εχθρών, μπροστά στις κάμερες της κινεζικής τηλεόρασης» σημειώνει η Κάριλ. «Με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να εξαρτάται ολοένα περισσότερο από τον στρατό για να διατηρήσει το μονοπώλιο εξουσίας και να εξασφαλίσει την εγχώρια τάξη, η υψηλόβαθμη στρατιωτική ηγεσία επηρεάζει ανοιχτά την εξωτερική πολιτική» έγραψε ο ινδός αμυντικός αναλυτής Μπράχμα Τσελένι.

Και οι Ινδοί όμως, όπως και οι άλλοι Ασιάτες, στην πραγματικότητα δεν θέλουν να ξεπεράσουν τη γραμμή του «λάιτ» περιορισμού της Κίνας - προς το παρόν. Μπορεί η Ινδία και η Κίνα να βρίσκονται σε ασυμφωνία όσον αφορά τα σύνορα και το Πακιστάν, αλλά ταυτόχρονα η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας.

Επίσης, μην ξεχνάτε ποτέ ότι η ινδική εξωτερική πολιτική διαθέτει μακρόχρονη ιστορία αδέσμευτης στάσης έναντι των μεγάλων δυνάμεων. «Ως πριν από έναν χρόνοη μεγάλη συζήτηση στην Ινδία κινούνταν γύρω από το πώς να αντιμετωπιστεί η αμερικανική ηγεμονία» λέει ο ινδός στρατηγικός αναλυτής Ράτζα Μοχάν. Πολλές από τις παλαιότερες ελίτ της Ινδίας συνεχίζουν να φοβούνται τον αμερικανικό «ιμπεριαλισμό» και «νεοφιλελευθερισμό».

Και τέλος, «βαθιά μέσα τουςοι Ινδοί συμμερίζονται την αντίληψη πολλών στρατηγικών αναλυτών ότι η Κίνα ανεβαίνει και η Αμερική φθίνει- και δεν φαίνεται ότι οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να λύσουν σύντομα τα προβλήματά τους», όπως λέει ο ινδός αμυντικός αναλυτής Καντί Μπασού. Οπότε καλύτερα να μην ποντάρετε τα ρέστα σας στους Αμερικανούς.

Οχι, η Ινδία δεν θα πηδήσει στην αγκαλιά της Αμερικής. Ούτε η Αμερική ζητεί όμως κάτι τέτοιο. Δημοκρατία, γεωπολιτική, γεωγραφία και οικονομία συνδυάζονται για την προσέγγιση των δύο χωρών. Και αυτό είναι καλό και για τις δύο. Αν η Κίνα δεν παίξει έξυπνα, ο Ομπάμα θα μπορούσε κάποτε να γίνει ένας νέος Ρίτσαρντ Νίξον για την Κίνα: ο εχθρός του εχθρού μου είναι ο νέος καλύτερός μου φίλος.




Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Καθαρά πολιτική και η ψήφος του δεύτερου γύρου






Σοφία Βούλτεψη
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στο site "Ελεύθερη Ζώνη" - 11/11/2010


Μια καλοστημένη παγίδα, άλλη μια μπλόφα δηλαδή, είναι η άποψη που από την επομένη του πρώτου γύρου διατύπωσαν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία «το πολιτικό σκέλος των εκλογών έκλεισε» και πλέον ο δεύτερος γύρος θα γίνει με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Όλοι γνωρίζουν πως δεν είναι δυνατόν μια εκλογή με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά – που περιλάμβανε και εκλογικό εκβιασμό – να κόβεται στα δύο μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

Είναι επίσης βέβαιο πως δεν είναι δυνατόν μια στρατηγική επιπέδου γενικών εκλογών να εγκαταλείπεται με τόσο μεγάλη ευκολία, επειδή τάχα ολοκληρώθηκε η αποστολή της.

Πρόκειται για καθαρά επικοινωνιακό τρυκ, που σκοπό έχει να προκαλέσει την χαλαρή ψήφο προς υποψηφίους με αυτοδιοικητικά τάχα χαρακτηριστικά (τα οποία φαίνεται ότι είχαν απωλέσει κατά τον πρώτο γύρο και μυστηριωδώς τα ξαναβρίσκουν τώρα).

Η πρόσκληση προς τους πολίτες να ψηφίσουν αυτή τη φορά με βάση τις αρχές και τις αξίες του Καλλικράτη (οι οποίες επίσης είχαν εξαφανιστεί κατά τον πρώτο γύρο) και να επιλέξουν «τους άξιους και τους ικανούς», αποτελεί την δεύτερη μπλόφα αυτών των εκλογών.

Μια χαλαρή ψήφος, χωρίς πολιτικά χαρακτηριστικά ευνοεί χωρίς αμφιβολία τους προερχόμενους από την κυβερνητική παράταξη υποψηφίους. Και σ’ αυτό αποσκοπεί η νέα προπαγανδιστική τακτική.

Στην πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται διακαώς για τον δεύτερο γύρο. Διότι γνωρίζει πως ούτε είναι δυνατόν να του αφαιρεθούν τα πολιτικά χαρακτηριστικά, ούτε θα μπορέσει να αποφύγει τον κόλαφο μιας εκτεταμένης ήττας.

Μια νίκη των αντιπάλων του θα αλλάξει το τελικό χρώμα στον χάρτη και πλέον δεν θα μπορεί να υποστηρίζει πως έλαβε ανανέωση εντολής (η οποία έτσι κι’ αλλιώς δεν του είχε δοθεί ποτέ, καθώς άλλες ήσαν οι προεκλογικές εξαγγελίες του).

Από την άλλη πλευρά, η επικράτηση της άποψης περί χαλαρής και αυτοδιοικητικής ψήφου μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας, αρκετοί από τους οποίους έχουν υποστεί την φθορά της εξουσίας.

Και αυτή η μάχη, λοιπόν, είναι καθαρά πολιτική (δυστυχώς για την αυτοδιοίκηση) και επομένως κάθε σκέψη περί χαλαρότητας και τέλους συναγερμού μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.





Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Παιδεία και όχι «χαρτί»






Γεώργιος Μπαμπινιώτης
Ακαδημαϊκός
Άρθρο του στην εφημερίδα "Το Βήμα" - 7/11/2010


Πριν από περίπου 100 χρόνια στο πανεπιστήμιο τής Οξφόρδης οι καθηγητές των ανθρωπιστικών σπουδών ήταν όσοι όλοι μαζί οι καθηγητές όλων των άλλων σπουδών! Στη δεκαετία τού ΄60 οι ανθρωπιστικές σπουδές είχαν δεσπόζουσα θέση στο ίδιο πανεπιστήμιο, ενώ σήμερα όλο και περισσότερο φθίνουν όπως και σε άλλα πανεπιστήμια τής Ευρώπης με μεγάλη παράδοση καιτο σπουδαιότερο- έχουν πάψει σχεδόν να διδάσκονται στα ευρωπαϊκά σχολεία (γυμνάσιαλύκεια). Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να μάς προβληματίσει ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τής οποίας ο πολιτισμός έχει άμεση σχέση με τις ανθρωπιστικές σπουδές ανά τον κόσμο και, κατ΄ επέκταση, με το πόσο και πώς γνωρίζουν σήμερα οι ξένοι την Ελλάδα ως χώρα που έθεσε τη σφραγίδα της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Κάθε πολιτισμός είναι ένα σύνολο αρχών και αξιών που ένας λαός υιοθετεί, καλλιεργεί και παραδίδει από γενιά σε γενιά. Σ΄ αυτόν τον τόπο πιστέψαμε, καλλιεργήσαμε και προβάλαμε μια δέσμη αρχών και αξιών που είχαν επίκεντρο τον άνθρωπο. Τέτοιες αξίες ήταν κυρίως η ελευθερία, η δημοκρατία, η πολιτική και κοινωνική ευθύνη, η αξιοπρέπεια, η δημιουργία θεσμών, ο διάλογος, η καλλιέργεια των γραμμάτων και των τεχνών, η αναζήτηση τής αλήθειας για την ουσία τής ζωής, τού κόσμου, τής ψυχής και τού πνεύματος σε σχέση πάντα με τον άνθρωπο, η δικαιοσύνη, η αισθητική, η επιδίωξη απόκτησης μιας σφαιρικής γνώσης ως προϋπόθεσης σοφίας, η σημασία τής γλώσσας σε ποικίλα επίπεδα (ρητορική, πολιτικός λόγος, δημόσιος λόγος), ο μορφωτικός ρόλος τού θεάτρου κ.ά. Ολα αυτά τα συστατικά τού πολιτισμού, τον ίδιο τον πολιτισμό όπως τον εννοούμε σήμερα, τον ονομάσαμε παιδεία. Γιατί οι αρχαίοι Ελληνες, οι κατεξοχήν δημιουργοί πολιτισμού, δεν είχαν (με τη σημερινή σημασία) τη λέξη πολιτισμός, που πλάστηκε από τον Κοραή μόλις το 1804, με ανασημασιολόγηση αυτής τής λέξης που αρχικά σήμαινε «δημόσια διοίκηση». Ο,τι λέμε εμείς σήμερα πολιτισμό το δήλωναν με τη λέξη παιδεία, χρησιμοποιώντας αυτή την πολύ ευρεία έννοια που συνδέεται με την πολύπλευρη καλλιέργεια τής προσωπικότητας τού ανθρώπου μέσα από ποικίλες διαδικασίες, μία από τις οποίες είναι η (σχολική) εκπαίδευση. Κάτι ακόμη: ο πολιτισμός κληροδοτείται ως παράδοση στις νεότερες γενιές («πολιτιστική κληρονομιά»), επιδεχόμενος αλλαγές που υπαγορεύει ο δυναμικός του χαρακτήρας.

Την περίοδο τής Αναγέννησης στην Ευρώπη οι αξίες τού ελληνικού και τού ρωμαϊκού πολιτισμού ανακαλύπτονται και αναδεικνύονται σε πρότυπο διάπλασης τού ανθρώπου. Οι ανθρωπιστικές σπουδές αναγνωρίζονται ως ιδανικό πρότυπο παιδείας και καθιερώνεται συστηματικά η αναστροφή με τα μεγάλα κείμενα τής ελληνικής και τής ρωμαϊκής αρχαιότητας. Τότε είναι που μερικές χιλιάδες έννοιες τής ελληνικής ιδίως σκέψης, δηλούμενες με ελληνικές λέξεις, περνούν στις ευρωπαϊκές γλώσσες, επηρεάζουν και διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή σκέψη, με τη δύναμη, την εμβάθυνση και τη δημιουργικότητα τής πρόσληψης από μεγάλα πνεύματα τής Αναγέννησης και των μετέπειτα χρόνων. Τότε είναι επίσης που στα πρώτα πανεπιστήμια τής Ευρώπης κυριαρχούν οι ανθρωπιστικές σπουδές, για να αποτελέσουν παράδοση πανεπιστημιακών σπουδών και για τους επόμενους αιώνες. Με την πρόοδο των θετικών επιστημών και τη διεύρυνση των κλάδων των κοινωνικών επιστημών, τα πανεπιστήμια αρχίζουν σταδιακά να εισάγουν μια μεγαλύτερη ποικιλία σπουδών, αρχικά εν ονόματι τής πολυμορφίας τής γνώσης, με τάση όλο και μεγαλύτερης διαφοροποίησης και εξειδίκευσης στα νεότερα χρόνια. Σήμερα η σταδιακή κυριαρχία των εφαρμοσμένων ιδίως επιστημών- εις βάρος συχνά και τής βασικής έρευνας στις θετικές επιστήμες- τείνει να θέσει εκποδών ιδίως τις ανθρωπιστικές σπουδές και να μειώσει δραστικά και τις θεωρητικές. Η ίδια νοοτροπία έχει εκδιώξει τις ανθρωπιστικές σπουδές και από τα σχολικά προγράμματα των ευρωπαϊκών χωρών με εμφανείς επιπτώσεις στην ποιότητα τής γενικής παιδείας στην Ευρώπη, που παλιότερα συγκέντρωνε τον θαυμασμό και αποτελούσε σημείο αναφοράς.

Κατόπιν αυτών και επ΄ ευκαιρία των μεταρρυθμίσεων στα πανεπιστήμιά μας, είναι καιρός να αρχίσει μια ευρύτερη, νηφάλια, επιστημονική και επιστημολογική συζήτηση (όχι συντεχνιακού τύπου) για το ποιος είναι ο χαρακτήρας και ο σκοπός των σπουδών στο πανεπιστήμιο. Πρόχειρες εκτιμήσεις και αφελείς τοποθετήσεις που βλέπουν τις πανεπιστημιακές σπουδές ως απλή επαγγελματική κατάρτιση είναι στυγνά χρησιμοθηρικές και εξ ολοκλήρου εσφαλμένες. Τα πανεπιστήμια δεν είναι επαγγελματικές σχολές! Η αντίληψη τού «να πάρεις ένα πανεπιστημιακό χαρτί για να βρεις δουλειά» ακυρώνει την έννοια των πανεπιστημιακών σπουδών και τής παιδείας γενικότερα. Είναι θεμιτό για κάποιους κλάδους να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για μια ορθολογική διάθεση των δημόσιων πόρων (λ.χ. πόσους γιατρούς χρειάζεται η χώρα τα επόμενα χρόνια), αλλά μόνη η επαγγελματική απασχόληση και αποκατάσταση ως κριτήριο θα οδηγούσε σε υποβάθμιση και σταδιακή κατάργηση πολλών πανεπιστημιακών κλάδων, με πρώτες τις ανθρωπιστικές σπουδές. Η πρακτικίστικη, μηχανιστική, καθαρώς ωφελιμιστική προσέγγιση δεν μπορεί να ρυθμίζει τέτοια μεγάλα θέματα. Η μόνη βάση συζητήσεως είναι τι ποιότητα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μπορούμε να εξασφαλίσουμε. Σ΄ αυτόν μάλιστα τον προβληματισμό η έννοια τού «συνεχούς» τής γνώσης υπαγορεύει πλέον τη διεπιστημονική προσέγγιση, μια σύνθεση των γνώσεων με κριτήριο τον άνθρωπο και με αποφυγή τού απ-άνθρωπου κατακερματισμού τής γνώσης. Η πρόοδος στις νευροεπιστήμες δείχνει πόσο σύνθετες είναι οι διαδικασίες τής γνώσης σε σχέση με τη λειτουργία τού εγκεφάλου και, από άλλο δρόμο, φθάνει σε συμπεράσματα που είχαν διαισθητικά συλλάβει και εφαρμόσει ήδη οι Ελληνες διανοητές, ιδίως στον χώρο τής φιλοσοφίας και τής επιστήμης, για τον ενιαίο χαρακτήρα τής γνώσης.



Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Δέματα - βόμβες με φόντο τις κάλπες







Σταύρος Λυγερός
Αρθρογράφος
Άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή" - 5/11/2010


Τα δέματα - βόμβες δεν προκάλεσαν αιματοχυσία, αλλά οι πολιτικές επιπτώσεις είναι σημαντικές. Η Iστορία διδάσκει ότι η τρομοκρατία δεν υπονομεύει την εξουσία, όπως φαντασιώνονται οι δράστες. Σκορπίζοντας περισσότερο φόβο παρά αίμα, καλλιεργεί την ανασφάλεια στους πολίτες και κατ’ αυτόν τον τρόπο τους εξωθεί να συντάσσονται πίσω από την εκάστοτε κυβέρνηση. Με αυτήν την έννοια, στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, η τρομοκρατία λειτουργεί εξ αντικειμένου ως παράγων ανάσχεσης της τάσης των πολιτών να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας του πολιτικού συστήματος και να χειραφετηθούν από παραδοσιακές κομματικοεκλογικές δεσμεύσεις.

Το γεγονός αυτό, όμως, επ’ ουδενί δικαιολογεί την επίρριψη έμμεσων ευθυνών στην κυβέρνηση. Οι υπαινιγμοί αυτοί απορρέουν από τη θεωρία ότι οι τρομοκράτες είναι όργανα σκοτεινών κύκλων, ότι έχουν στόχο να διαμορφώνουν το κατάλληλο κλίμα για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών. Η εν λόγω θεωρία, όμως, είναι ένας εύκολος τρόπος παράκαμψης του προβλήματος. Δεν αποκλείεται καθόλου στους κόλπους των ένοπλων ομάδων να υπάρχουν και πράκτορες, οι οποίοι εμμέσως υπαγορεύουν δράσεις και υποδεικνύουν στόχους. Είναι λάθος, όμως, το τρομοκρατικό φαινόμενο να ερμηνεύεται αποκλειστικά με όρους συνωμοσίας.

Η πραγματικότητα είναι πως από χρόνια στον αντιεξουσιαστικό χώρο έχει διαμορφωθεί ένας σκληρός πυρήνας «επαγγελματιών» της βίας με καριέρα στην «τηλεοπτική δημοκρατία» μας. Οταν το εξεγερσιακό κύμα του Δεκεμβρίου 2008 υποχώρησε, η φαντασίωση μιας δυναμικής συνέχειας τροφοδότησε αυτόν τον πυρήνα. Η συνάντηση του ρομαντισμού με τον μηδενισμό, άλλωστε, είναι εκρηκτική. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που στην πορεία ακραία στοιχεία στράφηκαν στην ένοπλη δράση. Η οικονομική κρίση ενισχύει αυτήν την τάση. Η τρομοκρατία δεν είναι παιδί της κρίσης, αλλά η κρίση τής προσφέρει ιδεολογικό «έρεισμα» και κατ’ αυτόν τον τρόπο την τρέφει. Αυτοί είναι επιγραμματικά οι λόγοι για τους οποίους το τρομοκρατικό φαινόμενο επιβιώνει παρά τις συλλήψεις.

Οπως προκύπτει από τα ανωτέρω, οι ορίζουσες έχουν αλλάξει. Η «17 Νοέμβρη» ήταν μία κλειστή, σχεδόν επαγγελματική οργάνωση με ιδεολογικοπολιτικές αναφορές και κάποιους κώδικες συμπεριφοράς. Οι σημερινές ομάδες παραπέμπουν στο διάσπαρτο ένοπλο κίνημα της ιταλικής Αυτονομίας (δεκατία 1970). Οι επιθέσεις τους είναι πιο συχνές, μάλλον πρόχειρες, έχουν ποικιλία και σε μεγάλο βαθμό είναι «τυφλές». Ο χαμηλός βαθμός επαγγελματισμού καθιστά αυτές τις ομάδες περισσότερο ευάλωτες, αλλά και περισσότερο απρόβλεπτες. Τα κόμματα και τα ΜΜΕ δεν το ομολογούν, αλλά όσο οι ένοπλες ομάδες θα έχουν επιχειρησιακές δυνατότητες τόσο η τρομοκρατία θα αποτελεί άτυπο παράγοντα της πολιτικής σκηνής. Το αποδεικνύει ο θόρυβος που προκάλεσαν τα δέματα - βόμβες εντός και εκτός Ελλάδος. Θόρυβος που θα ήταν πολλαπλάσιος εάν είχαν εκραγεί και προκαλέσει θύματα.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Οι εφιάλτες των δεικτών επιστρέφουν









Korinthius Maximus
Περιοδικό MyPress - Τεύχος 23 - Οκτώβριος/Νοέμβριος 2010


Δεν έχει περάσει πολύς καιρός – κοντά μια δεκαετία – από τότε που όλη η χώρα χόρευε στην κυριολεξία στους ρυθμούς του δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Καθημερινά χιλιάδες Έλληνες κάθε κοινωνικής και οικονομικής τάξης, διάβαζαν στον πρωινό καφέ τους εξειδικευμένα οικονομικά έντυπα και οικονομικές εφημερίδες, ώστε να ενημερωθούν και να συλλέξουν πληροφορίες για την κίνηση στο Χρηματιστήριο. Εκείνη την εποχή οι οικονομικές εφημερίδες άγγιξαν σε πωλήσεις τις αθλητικές, σαφές δείγμα του όγκου του πληθυσμού που τοποθετούσε τα χρήματα και τις οικονομίες του σε μετοχές, ευελπιστώντας σε μια νέα «Γη της επαγγελίας». Από τότε προέκυψε ο όρος «παπαγαλάκια της Σοφοκλέους», που αργότερα διαμορφώθηκε απλώς σε «παπαγαλάκια», ορίζοντας στην ουσία το σύνολο των ανθρώπων που για διάφορους λόγους προσπαθούν να διασπείρουν φήμες και πληροφορίες, ώστε να οδηγήσουν σε συγκεκριμένους δρόμους αυτό που ονομάζουμε, κοινή συνείδηση.

Κάπως έτσι, τότε, έγινε κοινή συνείδηση ότι όλοι θα πλουτίσουν, ότι όλοι θα αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους, ότι όλοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικροεπιχειρηματίες, νέοι, μεσήλικες, γέροι, άγγλοι, γάλλοι, πορτογάλοι, θα εκτοξευθούν μαζί με τον δείκτη των μετοχών σε εξωτικά τοπία, πίνοντας πίνα-κολάδα, τρώγοντας καρύδες και άλλα εξωτικά φρούτα, υπό τον αέρα αιθέριων γυμνόστηθων υπάρξεων. Μάζεψαν όλες τις αποταμιεύσεις τους, ρευστοποίησαν το βιός τους, πήγαιναν τα λεφτά με τις σακούλες στους χρηματιστές και η κινητή τηλεφωνία γνώρισε την αποθέωσή της με τις μόνιμες ατάκες που ακούγονταν στους δρόμους. Όλοι τηλεφωνούσαν περισπούδαστα στους χρηματιστές τους, φωνάζοντας δυνατά – για να τους ακούσουν οι γύρω βεβαίως βεβαίως – «Πούλα χάλυβα, αγόρασε κατασκευές», «Πούλα», «Αγόρασε».

Η ευημερία των αριθμών και των δεικτών γνώριζε τη χρυσή της περίοδο. Ακόμα και η κυβέρνηση εκείνης της εποχής, «παρασυρμένη» από τη μόδα του καιρού εκείνου, έβγαζε εβδομαδιαίο δελτίο προβλέψεων για το επόμενο άλμα του δείκτη, μέσα σε κλίμα ευφορίας και μέθης αυτοϊκανοποίησης. Τα στοιχεία πάντα ήταν αδιάψευστα. Τα «χαρτιά» τα έδειχναν όλα. Οι αριθμοί ευημερούσαν και η ελληνική οικονομία, χωρίς υπερβολή «ζούσε το μύθο της». Μαζί της και όλοι οι Έλληνες που κατόρθωσαν στο τέλος να έχουν συμβάλει καθοριστικά στη μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου που σημειώθηκε ποτέ στη χώρα, με μια ιδιάζουσα όμως διαδρομή. Υπήρξε μια φοβερή μετακίνηση πλούτου από τα νοικοκυριά προς τις επιχειρήσεις, μέσα σε λίγους μήνες, άλλαξαν χέρια ή χάθηκαν οι συνολικοί κόποι μιας σειράς γενεών. Όταν πια όλοι κατάλαβαν τι ακριβώς συνέβη, ήταν δυστυχώς πολύ πολύ αργά.

Ακόμα και έτσι όμως, οι αριθμοί συνέχιζαν να ευημερούν. Τα στοιχεία που παρουσιάζονταν από τα κανάλια συνέχιζαν να δημιουργούν ψευδαισθήσεις σε έναν ολόκληρο λαό που έβλεπε τους δείκτες ανάπτυξης να ανεβαίνουν και παραμελούσε να ρίξει μια ματιά στο τι πραγματικά συνέβαινε στην τσέπη του. Οι αυξήσεις στους μισθούς ήταν χαμηλές, ο ιδιωτικός τομέας πλήρωνε κάθε χρόνο και χειρότερα, επιχειρήσεις έκλειναν και η ανεργία συνέχιζε να εμφανίζει παραδόξως μεγάλα ποσοστά. Οι δείκτες όμως ευημερούσαν, τα «χαρτιά» τα έδειχναν όλα μια χαρά, ακόμη μια φορά ...

Αυτή η μετακίνηση πλούτου που περιέγραψα παραπάνω ήταν η δεύτερη αν αναλογιστούμε ως τέτοια και τη μεγάλη εισροή χρημάτων και κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Σε απόλυτους αριθμούς, είχαν πέσει τόσα λεφτά – και μιλάμε για καθαρό ρευστό – σε αυτές τις δύο περιόδους σε επιχειρήσεις και επιχειρηματικά πλάνα, σε επιδοτήσεις και αυξήσεις κεφαλαίου, που υπό κανονικές συνθήκες, η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε μεταβληθεί σε μια χώρα – μοντέλο ανάπτυξης και προόδου, παγκοσμίου φήμης σαν αυτά τα μεγάλα λόγια που κατά καιρούς έχουμε ακούσει για το σκανδιναβικό ή το ιρλανδικό μοντέλο. Κι όμως, ακόμα και έτσι, οι δείκτες και τα μοντέλα ευημερούσαν. Οι δείκτες μετρούσαν απορροφητικότητες κονδυλίων, αυξήσεις όγκου συναλλαγών, μετρούσαν όγκους τραπεζικών χορηγήσεων και δανειακών εκχωρήσεων κεφαλαίων. Οι πολίτες παρακολουθούσαν στην τηλεόραση κάθε βράδυ μια εικονική πραγματικότητα ευημερίας που όμως δεν αναφερόταν στους ίδιους αλλά σε κάποιους τρίτους. Ήταν όμως δύσκολο να αντιταχθούν σε μια επίπλαστη αίσθηση ολικής ευρωστίας που ερχόταν από παντού σαν είδηση και προφανώς όχι ως πραγματικότητα.

Φαίνεται ότι οι εφιάλτες των δεικτών σκεπάζουν την Ελλάδα ανά δεκαετίες. Απλά τώρα οι δείκτες την «έχουν δει ανάποδα». Τώρα μάθαμε όλοι τα spreads, τα παράγωγα και τις ομολογίες. Μάθαμε όλοι για τον εξωτερικό δανεισμό, το δημόσιο χρέος, τα οικονομικά road shows, το ΔΝΤ, τους μηχανισμούς στήριξης, την τρόικα και τα κέρατά τους τα τράγια.

Για μήνες ολόκληρους η ελληνική κοινωνία υποχρεώθηκε από τα ΜΜΕ να παρακολουθεί τα καθημερινά άλματα του διαφορικού επιτοκίου, όπως τότε, τον παλιό καλό καιρό, που παρακολουθούσε τα άλματα του δείκτη μετοχών του ΧΑΑ. Εκεί που η νοικοκυρά ξενέριζε τα χόρτα για τη σπανακόπιτα, το πρόγραμμα σταμάταγε για έκτακτο δελτίο. «Νέο άλμα στα spread του δεκαετούς ομολόγου …» έλεγε με μια σαδιστική ηδονή ο newscaster, ή η ρεπόρτερ από τα διεθνή χρηματιστήρια και έπεφταν κάτω τα αυγά, έφευγαν τα μαχαίρια και το χαρτί της φέτας ανακατευόταν με το σκονάκι της συνταγής για την πίτα. Η νοικοκυρά έτρεχε στο τηλέφωνο και έπαιρνε όποιον της ερχόταν πρώτος στο μυαλό, αρχίζοντας τα «Οϊμέ» και τα «Αλίμονο». «Χέσ’ τα Σούλα, ανέβηκε το spread στα 1200 και την κάτσαμε στον άξονα» έλεγε ο σύζυγος το μεσημέρι επιστρέφοντας από τη δουλειά.

Οι εργαζόμενες γυναίκες άρχιζαν να βλέπουν να έρχεται εκείνο που φοβόντουσαν για χρόνια. Ερχόταν η ώρα που θα πλήρωναν πολύ ακριβά τις συντάξεις που έβγαλαν κάποιες κυρίες με μόλις 15 χρόνια υπηρεσίας και από τα 40 – 45 ξεκίνησαν καθημερινά το πρωινό κομμωτήριο και την καφετέρια. Και το πλήρωσαν γιατί το ανέχτηκαν τότε, προφανώς ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή θα γίνονταν εκείνες οι αποδέκτες αυτής της ευνοϊκής και ανεδαφικής κατάστασης. Θα μπορούσα να θυμηθώ πολλές άλλες σκανδαλώδεις περιπτώσεις πρόωρων ή «μαϊμού» συνταξιοδοτήσεων αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του άρθρου.

Οι νέοι δείκτες που σήμερα έχουν πάρει τη σκυτάλη από τους παλαιότερους έχουν να κάνουν με το ποσοστό μείωσης του δημόσιου χρέους, το ποσοστό του επί του ΑΕΠ, τα ποσοστά μείωσης μισθών και συντάξεων, τα ποσοστά των εργαζομένων ανά επαγγελματικό κλάδο, δείκτες που αυτή τη φορά κρύβουν μέσα τους ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι που παίζουν εν γνώσει τους κάποιοι στην πλάτη του λαού. Η επιδίωξη σύγκρουσης μεταξύ των κοινωνικών και επαγγελματικών τάξεων είναι το επικίνδυνο παιχνίδι της εποχής. Μέσα σε μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση, η κυβέρνηση επιδιώκει να ενοχοποιήσει κλάδους και οικονομικές τάξεις, να αφανίσει κάποιες από αυτές και να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, προβάλλοντάς του ως ικανοποίηση την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει στη χώρα κάποιοι άνθρωποι έξω από αυτή.

Ο εφιάλτης των δεικτών έχει επιστρέψει, αλλά και αυτή τη φορά ο πιο σημαντικός δείκτης αποσιωπάται συνειδητά. Είναι ο δείκτης της ίδιας της κοινωνίας που δείχνει ότι καθημερινά δημιουργούνται ρήγματα. Που δείχνει ότι η κοινωνία δεν αντέχει αυτή την πολιτική των περικοπών, όχι γιατί είναι απλά δυσάρεστη, αλλά γιατί δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η οικονομία τελματώνεται, οι φόροι δεν φέρνουν αποτελέσματα, η κατανάλωση πέφτει. Και αργά η γρήγορα η κοινωνία θα δείξει το μεσαίο της δάχτυλο ως τον πιο έγκυρο δείκτη της εποχής …

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η Ελλάδα είναι η χώρα του ΟΧΙ







Σοφία Βούλτεψη
Δημοσιογράφος
Άρθρο της στο site "Ελεύθερη Ζώνη" - 1/11/2010


Η εμμονή του πρωθυπουργού σε μια επικοινωνιακή στρατηγική προβολής του διλήμματος «είτε ψηφίζετε τους υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής είτε πάμε σε εκλογές», έχει δύο εξηγήσεις:

Εξήγηση πρώτη: Ο πρωθυπουργός και οι περί αυτόν παραδυναστεύοντες επιθυμούν σφόδρα να αποδράσουν γνωρίζοντας ότι τα χειρότερα έπονται και δεν θα μπορέσουν να τα διαχειριστούν. Την επομένη του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, η Eurostat θα ανακοινώσει το ύψος του αναθεωρημένου ελλείμματος, το οποίο αναγκαστικά θα οδηγήσει σε νέα μέτρα. Αλλά ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Και αν και αυτή την φορά αποδειχθεί ανακόλουθος, όπως συνέβη με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, οι αντιδράσεις θα είναι απρόβλεπτες.

Ήδη η τρόικα διαπιστώνει τεράστιες καθυστερήσεις, ενώ πληθαίνουν οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους – μιας απόφασης που οπωσδήποτε χρειάζεται λαϊκή έγκριση.

Αν, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου δεν εξασφαλίσει «λευκή κάρτα» με τις αυτοδιοικητικές εκλογές – κάτι που θα του έλυνε τα χέρια για την λήψη νέων μέτρων – θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να ζητήσει ανανέωση εντολής, καθώς ήδη βρίσκεται μακράν των δικών του προεκλογικών υποσχέσεων περί «σχεδίου ανάτασης της οικονομίας» και «εναλλακτικών λύσεων» και «δικού του Συμφώνου Σταθερότητας».

Για να μπορέσει, όμως, ο κ. Παπανδρέου να πάει σε εκλογές, πρέπει να έχει μια δικαιολογία, ένα άλλοθι. Πρέπει να έχει πει κάτι από πριν, ώστε μετά να είναι σε θέση να επανέλθει, λέγοντας περίπου ότι «εγώ σας τα είχα πει, αν δεν μου δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης, θα πάω σε εκλογές». Η μόνη διαφορά είναι ότι ονομάζει την ψήφο εμπιστοσύνης στον εαυτό του… ψήφος ευθύνης γενικά και αόριστα.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Παπανδρέου προκαλεί με την στάση του τους Έλληνες να αντιδράσουν, πράττοντας το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ο ίδιος ζητά, ώστε να μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή τα εκλογικά του σχέδια με σκοπό την απόδραση από μία κατάσταση για την οποία φέρει προσωπική ευθύνη.

Εξήγηση δεύτερη: Στην περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε με το ακριβώς αντίθετο. Ο κ. Παπανδρέου και οι περί αυτόν αγνοούν πλήρως την ψυχολογία του Έλληνα και δεν μπορούν να κατανοήσουν τις αντιδράσεις τους. Δεν γνωρίζει δηλαδή ο κ. Παπανδρέου ότι καλείται να κυβερνήσει την «Χώρα του Όχι».

Δεν υπάρχει περίπτωση να πιέσεις ή να εκβιάσεις τον Έλληνα και να μην προκαλέσεις την οργή και την αυτόματη αντίδρασή του. Ακούγοντας ο Έλληνας τον πρωθυπουργό να λέει πως πρέπει να ψηφίσει το «σωστό» και πως αυτός μόνο γνωρίζει ποιο είναι αυτό το σωστό, αντιδρά αυτόματα: Και ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις ποιο είναι το σωστό; Και γιατί είναι ψήφος ευθύνης αυτή που μου υποδεικνύεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος, όταν όλοι μαζί καταχρεώσατε την χώρα με μεγάλη ανευθυνότητα και την οδηγήσατε στην σημερινή οικτρή κατάσταση;

Οι Έλληνες αντιδρούν με βάση το θυμικό τους, γίνονται θηρία όταν προσβάλλεις την περηφάνια και τη νοημοσύνη τους, δεν ανέχονται να τους κοροϊδεύεις, είναι πάντα έτοιμοι να πουν ένα «όχι» και να καταψηφίσουν. Το έπραξαν άπειρες φορές στην Ιστορία τους. Το έπραξαν και στις εκλογές του 2009.

Ισχύουν δηλαδή όλα όσα είχε περιγράψει στο περίφημο άρθρο του «Η ψυχή της Ελλάδας δεν υπέκυψε ποτέ», ο Γάλλος Ακαδημαϊκός Μισέλ Ντεόν:

«Κατά μία έννοια, χρειάζεται (η Ελλάδα) τις υπερβολές της για να πετύχει την εξέλιξή της. Ο Μαλρό τη χαρακτήριζε χώρα του ΟΧΙ. Όχι στον Ιταλό ή Γερμανό επιτιθέμενο, όχι στην υποταγή στον κομμουνισμό. Πρόκειται για απεχθές κλισέ να την περιορίζει κανείς στους εφοπλιστές και στους μπουζουξήδες της, όταν γνωρίζουμε τη ζωτικότητα του πνεύματός της και το πάθος της για το λόγο. Είναι δύσκολο να κυβερνηθούν; Βεβαίως, αλλά αυτό είναι η κληρονομιά τεσσάρων αιώνων τουρκικής κατοχής, ενός εμφυλίου πολέμου που ανέκοψε την ορμή ύστερα από τρία χρόνια βάναυσης γερμανικής κατοχής. Η χώρα επέζησε επειδή η ψυχή της δεν υποτάχθηκε ποτέ».

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Οι ιδεοληψίες και το φακελάκι







Χαράλαμπος Μουτσόπουλος
Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής
Άρθρο του στην εφημερίδα "Το Βήμα" - 24/10/2010


Μια παράνομη, ανήθικη, πλην ευρύτατα διαδεδομένη, πρακτική που μεγαλουργεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας είναι το «φακελάκι». Πολλοί λειτουργοί της Υγείας δεν το απαιτούν αλλά δεν παραλείπουν να το ενθυλακώνουν όταν τους δοθεί. Αλλοι, αδιάντροποι και θρασείς, όχι μόνο το απαιτούν αλλά πολλές φορές εκβιάζουν τον ασθενή και το περιβάλλον του. Πώς σταματάει αυτή η κατάπτυστη πρακτική που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα; Κατ΄ αρχήν με την εκ των ένδον αλλαγή του συστήματος αξιών που διέπουν τη σχέση αρρώστων- γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Η πρωτοβουλία των γιατρών του Νοσοκομείου Σπάρτης να εκτυπώσουν αφίσες με σύνθημα «αν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο! Βοήθησε να απαλλαγούμε από τη διαφθορά, μη συμμετέχεις!» είναι εξαιρετική. Δείχνει τη διάθεση του κλάδου να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο συμβολισμός που εκπέμπει είναι ισχυρός.

Ενας άλλος τρόπος είναι η απειλή επιβολής κυρώσεων από την πολιτεία. Ο νέος υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος από ό,τι διαβάσαμε στον ημερήσιο Τύπο έδωσε εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων να τιμωρούν τους επίορκους λειτουργούς της Υγείας ακόμη και με την υποψία παράνομου χρηματισμού. Τον συγχαίρουμε, συμφωνούμε με τη στάση του και την επικροτούμε. Πολύ φοβόμαστε, όμως, ότι ο τρόπος αυτός μπορεί να είναι «επικοινωνιακός» αλλά δεν θα πετύχει να καταργήσει την παράνομη συναλλαγή στα νοσοκομεία. Γιατί;

Πρώτον, διότι ελάχιστοι ασθενείς θα καταγγέλλουν την ανήθικη πράξη, φοβούμενοι ότι θα ξαναχρειαστούν τον γιατρό. Η ανθρώπινη συμπεριφορά, ξέρετε, είναι κατά βάση ορθολογική. Δεύτερον, διότι οι συνδικαλιστές γιατροί αμέσως αντέδρασαν. Υποστήριξαν ότι οι οδηγίες του υπουργού προς τους διοικητές καταργούν το τεκμήριο της αθωότητας. Και, ως γνωστόν, στην Ελλάδα οι συνδικαλιστές έχουν δυσανάλογα μεγάλη επιρροή.

Πώς θα μπορούσε, επομένως, να σταματήσει αυτή η παράνομη και ανήθικη πρακτική; Οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας να αναλάβουν πρωτοβουλίες (όπως αυτή που προαναφέρθηκε) και η πολιτεία να συνοδεύσει τις κυρώσεις με αλλαγή του συστήματος κινήτρων. Τι εννοούμε; Οι κυβερνώντες πρέπει να απεμπολήσουν ιδεοληψίες ότι δήθεν τα δημόσια νοσοκομεία παρέχουν δωρεάν υγεία. Αυτό δεν συμβαίνει. Η υγεία σήμερα κατά βάση δεν συνιστά δημόσιο αγαθό στα δημόσια νοσοκομεία μας· στην πραγματικότητα είναι σε ικανό ποσοστό κρυπτο-ιδιωτικοποιημένη, δηλαδή «μαύρη». Αν ξεπεραστούν οι ιδεοληψίες, τότε υπάρχουν τρόποι να καταπολεμηθεί το «φακελάκι» και, με διαφανείς τρόπους, να αυξηθούν τα έσοδα των γιατρών, των νοσοκομείων και του κράτους.

Τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία των νοσοκομείων ήταν μια άτολμη και χωρίς προγραμματισμό αρχή. Η πρακτική αυτή αντί να μειώσει το φαινόμενο της παραοικονομίας το φούντωσε. Γιατί; Διότι ο ασθενής που αμείβει τον ιατρό στο απογευματινό ιατρείο αισθάνεται ότι είναι ιδιωτικός ασθενής του γιατρού και συμπεριφέρεται αναλόγως. Απαιτεί όρους νοσηλείας που τον βολεύουν και πληρώνει τον γιατρό «του» κάτω από το τραπέζι.

Αν θέλουμε πραγματικά να εξαλειφθεί η παραοικονομία, είναι απαραίτητο πρώτα να τιμολογηθούν όλα τα υλικά και όλες οι ιατρικές πράξεις από μικρές μέχρι μέγιστες. Αυτό σήμερα δεν συμβαίνει· τα νοσοκομεία είναι «μαύρα κουτιά» και φυσικά δεν είναι διόλου τυχαίο που η αδιαφάνεια συνυπάρχει με το «μαύρο» χρήμα. Στη συνέχεια, πρέπει να αποφασιστεί ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι δυνατόν να παρέχουν σε ένα ποσοστό ασθενών που μπορούν και το επιθυμούν υπηρεσίες Υγείας με κανόνες ιδιωτικού δικαίου. Γιατί το κράτος να μην προσπορίζεται έσοδα από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή από τους έχοντες και κατέχοντες που αιτούνται κανόνες ιδιωτικής ιατρικής; Το ποσοστό ιδιωτικών ασθενών που θα επιτρέπεται να νοσηλεύουν οι ειδικευμένοι γιατροί τού κάθε νοσοκομείου δεν θα υπερβαίνει το 10% των νοσηλευομένων ασθενών στη κλινική ή στο εργαστήριο που υπηρετούν. Ετσι, με διαφανείς διαδικασίες, θα αυξάνονται οι απολαβές των νοσοκομειακών γιατρών, τα εισοδήματα του νοσοκομείου, που θα κατακρατεί ένα 20% για διοικητική μέριμνα, και του κράτους που θα προσπορίζεται τον αντίστοιχο φόρο.

Αντίλογος σίγουρα θα υπάρξει σε αυτήν την πρόταση. Μερικοί θα πουν ότι τα κρατικά νοσοκομεία θα νοσηλεύουν ασθενείς δύο ταχυτήτων και ότι η πρακτική αυτή θα υπονομεύσει τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας. Μα ο δημόσιος χαρακτήρας έχει ήδη υπονομευθεί και στην πραγματικότητα έχουμε ασθενείς πολλών (όχι μόνο δύο) ταχυ<Κενό>τήτων. Απλώς σήμερα όλα αυτά συμβαίνουν δίχως δημόσια λογοδοσία στο παρασκήνιο. Αυτό που προτείνω είναι η δημοσιοποίηση, ο εξορθολογισμός και η λογοδοσία ήδη υπαρχουσών πρακτικών. Το αντίθετο θα ήταν υποκρισία- βολική για πολλούς αλλά συστημικά επιζήμια. Στην πραγματικότητα, μια πρακτική σαν και αυτή που προτείνω θα προστατεύει τον ασθενή γιατί τα έξοδα της νοσηλείας του θα πληρώνονται, είτε από την ιδιωτική του ασφάλεια είτε από τον ίδιο. Εφόσον πληρώνονται από τον ίδιο, τα έξοδα της νοσηλείας του θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του. Επιπρόσθετα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας θα αναβαθμιστούν, αφού θα αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων. Είναι απαραίτητο όμως η διοίκηση του νοσοκομείου, ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας και τριμελής επιτροπή επιστημόνων, να επιτηρεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας, ανεξαρτήτως τού αν οι ασθενείς νοσηλεύονται υπό συνθήκες δημόσιας ή «ιδιωτικής» νοσηλείας, Λύσεις υπάρχουν, ακόμη και για δυσεπίλυτα προβλήματα όπως το «φακελάκι». Το ερώτημα είναι αν τα επικοινωνιακά τερτίπια θα υπερισχύσουν ή όχι των τολμηρών πολιτικών πρωτοβουλιών που γκρεμίζουν τα ταμπού της Μεταπολίτευσης. Για την ώρα δεν είμαι σίγουρος...